vineri, 6 ianuarie 2012

Uleiul extravirgin de masline



Alegerea uleiului este foarte importantă deoarece  uleiul de măsline extravirgin este prinţul  dietei mediteraneene, elixirul vietii , este, de asemenea, numit "aurul verde", apărător al sănătăţii.
In plus uleiul  de măsline extravirgin este un produs pur, cel mai vechi suc şi este un aliat valoros al bunăstării.



Italia este a doua tara producatoare  din lume pentru cantitate de măsline produse. Intre  regiunile cu cea mai mare  producţie sunt: Puglia, Calabria, Basilicata, Sicilia şi Abruzzi, pe scurt, zonele unde clima este mai favorabila din cauza apropierii de mare.
Principalele ţări  consumatoare  de ulei sunt Italia (30% din totalul productiei mondiale), Spania (20%), Grecia (9%), Statele Unite ale Americii (8%), Franţa (4%) şi Siria (3%), urmată de Portugalia, Algeria, Maroc, Tunisia şi Turcia (toate cu 2%). UE consumă 71% din producţia mondială, în timp ce bazinul din Marea Mediterană consumă 77% din producţia mondială.

CE ESTE ULEIUL DE MASLINE EXTRAVIRGIN?

Uleiul  de măsline extravirgin  este obtinut simplu prin  presarea măslinelor.
Etapele de producţie pot fi rezumate după cum umurmează: 
-spălare, 
-presare,-
-centrifugare  
-filtrare.
Ceea ce face diferenţa este calitatea uleiului  de măsline extravirgin  care este produsul obţinut direct din măsline şi exclusiv prin mijloace mecanice.
Legea prevede că gradul de aciditate trebuie să fie mai mică de 0,8%, dar există, de asemenea, uleiuri cu o aciditate mai mică decât 0,5%, de exemplu.

CUM POATE SA FIE DENUMIT ULEIUL DE MASLINE EXTRAVIRGIN 



Uleiul de masline extravirgin  poate fi clasificat astfel:

FRUCTAT- realizate din fructe proaspete sănătoase;
AMARUI- din măsline verzi cand încep să ia o culoare negricioasa;
PICANT- obţinut prin presarea de măsline cand sunt încă verzi.

MOD DE UTILIZARE

Printre condimentele care sunt folosite in bucatarie, pe primul loc este uleiul de măsline extravirgin  care este,  fără îndoială, cea mai  sanatoasa grasime.
Este foarte versatil si de ceea  se pretează a fi folosit ca un condiment atat  crud  cat si pentru gătit.
Merge bine la salate, alimentele gătite şi legumele  fierte la abur sau doar fierte. Atunci cand sunt coapte se adaugă  un pic de sare, se toarna o lingura din  abundenta de ulei  de masline extravirgin de buna calitate si se amesteca bine. Este, de asemenea, şi foarte bun  pentru sosuri,supe si tocane.
Datorită rezistenţei sale  la temperatura  uleiul de masline extravirgin este  excelent  atât pentru  gătit  la foc moderat cat şi la temperaturi ridicate (160°-210°) astfel încât acesta poate fi folosit si pentru prăjit.

ULEI  ŞI SĂNĂTATE

În plus în afară de a da  alimentelor  un gust şi o aromă inconfundabilă,  uleiul de măsline extravirgin are multe proprietati nutritive care fac din el un condiment foarte special.

USOR DE DIGERAT

Compoziţia sa asigură digestibilitate excelenta. De fapt, uleiul de masline extravirgin este singurul  ulei de gătit 100%  digerabil şi prin urmare  este deosebit de potrivit pentru copii  şi persoane în vârstă. În plus faţă de usurarea digestie, protejeaza membranele  si mucoasele,  previne efectele hiperaciditatii, reducând astfel riscul de ulcere gastrice si duodenale.

CONTINUTUL DE GRASIMI BUNE

Uleiul de măsline extravirgin este bogat in acizi grasi monosaturati  care sunt esenţiali in buna dezvoltare  pentru un organism sanatos. Creşte nivelul  colesterolului "bun"  (HDL)  si scade nivelul colesteroluli  "rau"  (LDL)   oferind  o apărare  eficientă  împotriva  apariţiei  bolilor  legate  de  excesul  de  colesterol sau  cum  ar  fi  bolile  cardiovasculare  si ateroscleroza.
De asemenea este si un "medicament" important pentru organismul nostru  deoarece este o sursă valoroasă de trigliceride situatie in care trebuie să se administreze  o anumita doza zilnica. Este necesar să se ia în doze mici; de  fapt  un gram de ulei de masline extravirgin  conţine aproximativ 9,5 calorii. Asta  înseamnă că o "doza" între 40 şi 60 de grame de ulei pe zi asigura aproximativ 400 - 600 de calorii, din totalul  de 2.000  la 3.000 necesar zi de zi.
Constituie si o sursă importantă de energie de cea mai înaltă calitate  în măsură să crească de 400 de ori rezistenta  sistemul imunitar.Protejează  si sistemul digestiv.
Uleiul de măsline extravirgin stimuleaza contractia vezicii biliare, inhibă formarea de calculi biliari şi ajută  în cazurile de ulcer gastric şi duodenal.




FUNCTII  UTILE



Uleiul de masline extravirgin  consumat pe stomacul gol   exercită o acţiune usor laxativa.
Ajută la reducerea glucozei din sânge, este unul dintre alimentele  de baza din dieta anti-diabet. Stimuleaza mineralizarea oaselor. Contribuie la formarea  sevei necesare pentru sinteza de anticorpi şi de aparare imunitara.
Consumat in mod  moderat  este sintetizat de mai multe organe si sisteme ale corpului uman  cum ar fi pielea, creierul, hormonii de sinteza, functiile celulare.
Este o usurare pentru articulaţii şi globul ocular prin reducerea frecarii uscate. Acesta acţionează ca un protector termic al corpului şi are un efect calmant si racoritor pe pielea iritată.

CONTINUTUL DE VITAMINA  E

Uleiul de măsline extravirgin este bogat in vitamina E  care este un puternic antioxidant ce  contracareaza actiunea radicalilor liberi responsabili pentru imbatranirea celulelor.
Vitamina E, de asemenea, concentrându-se la nivelul glandei mamare este capabil să ajungă la copii prin alăptare. Prin consumarea  vitaminei E -care  este  numita vitamina fertilităţii- sporeşte funcţionalitatea sistemului de reproducere şi are un efect anti-avort.
O lingura de ulei, aproximativ 16 mg, acoperă 15% din aportul zilnic recomandat de vitamina E.

DIFERENTA DINTRE ULEIUL  EXTRAVIRGIN ŞI ALTELE

Un  ulei de măsline extravirgin  bun se face cu măslinele culese direct de pe plantă din noiembrie pana in ianuarie. Cel mai bun moment este atunci cand  incep  măslinele sa-si  schimbe culoarea de la verde la negru . Măslinele trebuie să fie presate în termen de 48 de ore. În cazul în care un ulei este produs în acest fel şi nu  are imperfectiuni la degustare, poate fi numit ulei de MASLINE EXTRAVIRGIN. Dacă rezultatul are unele  defecte, cum ar fi o aciditate mai mare de 0,8%, poate fi etichetat ca OLIO VERGINE DI OLIVA (ULEI DE MASLINE VIRGIN).
După ce măslinele au fost presate şi pulpa stoarsa, ceea ce rămâne se numeşte SANSA si este adesea folosit ca îngrăşământ. Sansa pot fi tratata cu solvenţi şi la temperaturi ridicate pentru a obţine ulei. Produsul este un  ulei de calitate inferioară, care decurge din acesta si se numeşte OLIO DI SANSA DI OLIVA ( ULEI DE SANSA DE MASLINE)

Foarte des, pentru a salva în mod semnificativ  costurile de recoltare, măslinele sunt culese de pe  sol  mai degrabă decât direct din copac. Aceste masline sunt putrede si atunci când sunt presate  ele produc un ulei numit LAMPANT, necomestibil. În cazul în care uleiul lampant va fi sterilizat cu apă clocotită se obţine ulei de măsline rafinat, un produs care este comestibil, dar nu are nici un gust. Un amestec din 99%  ulei rafinat şi 1% ulei extravirgin  poate fi vândut sub numele de OLIO DI OLIVA (ULEI DE MASLINE).
Legea prevede indicarea  unui termen de valabilitate de 18 luni de la data de imbuteliere, indiferent de momentul în care uleiul a fost produs.

TABEL NUTRITIONAL

pentru  100 de grame de ulei de măsline extravirgin 

Calorii-822
Proteine-0/g
Carbohidraţi- 0/ g
91.3 g grăsime din care 
14.1 g de acizi graşi saturaţi,
68.0 g mononesaturate
9.2 g polinesaturate
Colesterol- 0 g
0 g fibre
Vitamina E- 12 mg


Toate informaţiile citite pe acest pagina de blog ar trebui să fie luate în considerare doar orientativ.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu