miercuri, 11 ianuarie 2012

Marmeladă de portocale


Ingrediente

3 kg. portocale 
2 kg.
 şi 200 gr. de zahăr
2 lamai
600 gr.
 de apă

Portocale si lămâile  se freaca fiecare cu bicarbonat pentru a indeparta orice urma de conservant apoi se spală.

Pune portocalele şi lămâile într-o oală mare. Umple cu apă rece până la trei centimetri deasupra fructelor şi fierbeti. Reglati  flacara, astfel încât apa sa nu dea peste marginile oalei si fierbeti 30 de minute.
Dupa ce se scurge  apa clocotita, se reumple vasul cu apă rece.Cel mai indicat este sa se tina fructele sub un fir  de apă rece  pentru a le raci mai rapid, timp de 15 minute.
Scurgeti apa. Tăiati fructele  în două,  indepartati  cele două capete şi orice seminţe. Fructele se storc şi se colectează sucul intr-un bol, se pune coaja şi pulpa intr-un blender si se amesteca pana devine aproape cremoasa , dar sa lăsati câteva bucati de fructe mai mari care vor  arata frumos în borcan
 . Puneti deoparte  acest  preparat.
În cratiţă puneti apa şi zahărul-cantitatile  din reţetă- incingeti până când se ajunge la 116 ° (5-10 min de cand incepe sa fiarba)Daca nu aveti un termometru, se ia  o lingurita de sirop , se toarnă intr-un pahar de apă rece; în cazul în care devine compacta si capata aspect de cauciuc, este gata
 . 
Se adauga sucul din bol şi se mai fierbe timp de15 min
 pana  ajunge la temperatura de 112  grade.
Se adauga acum coaja si pulpa date prin blender,  se amestecă bine să se dizolve în masă. Fierbeti  pentru aproximativ douăzeci de minute, amestecand frecvent şi ajungand la fundul oalei cu lingura sa nu se prinda.Fiti foarte atenti  la stropii fierbinti! Se recomanda să va acoperiti  mana cu o cârpă.Produsul  trebui să ajungă la 105 °, dar cel mai bine ar fi să facă urmatorul test: puneti o bobita de amestec pe o farfuriuta  usor umeda. Suflati pe ea să se răcească repede şi înclinaţi farfuria. Dacă aluneca usor, este gata.In caz contrar  să repeta experimentul după câteva minute.
Se toarnă  jeleul imediat in borcane.Sigilati-le bine şi puneţi-le cu capacul in jos, pe un prosop si se lasa sa se raceasca pana a doua zi fără să le atingeti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu