luni, 19 martie 2012

Cum să curăţaţi Midii (cozze)


Cozze (Mytilus galloprovincialis)
Curatare midii, nu este întotdeauna o treaba uşoara  deoarece cochiliile lor sunt des inchistate cu murdărie şi impurităţi. Să nu mai vorbim de byssus, un filament subţire  care trebuie eliminat complet înainte  de a gătit midii. 

Umple un bol de capacitate corespunzătoare pentru cantitatea de midii  cu apă rece şi se pun  la baie. Scoateti din apă   una cate una. In primul rând, verificaţi dacă este inchisă si in cazul în care aceata este deschisă, aruncaţi-o, pentru că înseamnă că nu este vie.Apoi eliminati byssus  trăgându-l în sus iar la final se curata suprafata midiilor.
Pentru a curăţa partea exterioară a midii este nevoie de un burete de sarma ca cele folosite pentru a elimina depunerile din oale.Fara săpun, doar buretele se freaca pe midii pentru a elimina reziduurile.Ca  alternativa  la buretele de sirma este o perie de sarma. Pe  suprafata  midii  este  murdarie sub forma  de mici  cratere de culoare alba,  aşa-numitii dinţii de caine. Curataţi-i cu ajutorul unui cuţit. Toata aceasta curatare a cochiliilor de midii, ar trebui să fie facuta ţinând midii sub jet de apă.
Odată ce cochiliile de midii vor fi curate, puneti  toate midii in apa rece la imuiat într-un alt recipient. Se topeste in apa cu midii un pic de sare şi lăsaţi-le la imuiat aproximativ cincisprezece minute pentru a elimina de asemenea, ultimele impurităţi. În acest moment, pur şi simplu se scurge de apa de la  midii, se spala bine pentru a elimina residuurile de sare si sunt gata pentru a fi gătite. Trebuie gatite cu capac. Midii ca nun se deschide trebuie aruncat.



Am observat ca multi vizitatori ai blogg-ului sunt interesati de curatarea midii congelate. Sfatul meu este ca trebuie sa folositi numai midii si scoicilor( vongole) proaspete caci fara apa lor care iese in momentul deschiderii cochiliei nu au nici un gust.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu