miercuri, 21 martie 2012

Linguine sau Spaghette cu vongole



(versiunea clasica)

Ingrediente pentru 4 persoane:
600 g de vongole
400 g linguine
1 căţel de usturoi
8 linguri de ulei de masline extravirgin  .
1 legatura de pătrunjel .
o duzină de roşii chery
ardei iute dupa gust

Mod de preparare:

Curatati vongole (click aici):
Într-o tigaie se adaugă ulei, usturoi pisat şi se lasă sa se rumeneasca.
Odată ce se rumeneste usturoiul, scoateţi-l şi adăugaţi vongole. Se acopera cratita.
Când vongole sunt deschise, se adauga rosiile zdrobite cu mana si se pune deoparte ceva lichid din vongole .
Să fierb  aproximativ 10 - 15 minute
Intre timp  pregătiti vasul  pentru a fierbe pastele. Se aduce apa la puctul de fierbere, ajustati  moderat de sare. 
Scoateţi pastele înainte de a fi al dente, se toarnă în tigaia cu sosul  de vongole, se adăuga din  lichidul   ţinut deoparte şi se termin de gătit paste făinoase. Dacă  trebuie   adăugati puţină apă unde au fost gătite pastele.
Serveste pastele presarate de pătrunjel.
Ardei jute dupa gust.

Spaghete  cu vongole, midii, moluşte şi crustacee  sunt împărţite in două grupe mari: cu sos alb sau roze, cum se spune în Napoli. Cele cu un pic de rosii, sunt roze. 
Pentru versiunea albă,  pur şi simplu eliminaţi tomatele   din reteta.