joi, 15 martie 2012

Gogosi de Sf Joseph


Zeppole di San Giuseppe

Ingrediente  pentru 16 bucati:

Visine în sirop

500 g visine fără sâmburi, și curate
500 g de zahăr
! / 2 de suc de lamaie  

Pentru aluat:

400 g  oua
250 g făină 00
100  g de unt
250 g de apa

6 g sare
zahăr pudra cat trebuie.


Pentru cremă pasticera:

350 g de lapte

150 g smântână
180 g
gălbenuşuri de oua
150 g zahăr
40 g  amidon de porumb

2 g de sare
coji de1/2 lamaie 
1/2 baton de vanilie

ulei pentru prăjit: arahide 70%,untură 30%



Pregătiți o zi înainte visine în sirop.

Într-o cratiță mare, se pune la macerat visine cu sucul de lămâie și zahăr, punete-le 6 ore la frigider. După acest timp, se fierbe la foc mediu timp de 8-10 minute.

Se lasă să se răcească la temperatura camerei o noapte întreagă

Pregatiti aluatul:

Se toarna apa intr-o cratita cu unt şi  sare. Se pune la foc mediu iar atunci când apa începe să facă primele bule, dar nu  fierbe complet, indepartat de caldura se toarnă făină cernuta toata odată şi se amestecă, mai punete pe foc 
şi se amestecă energic cu un tel pana cand amestecul se desprinde de marginile  cratitei.                                          . 
Opriţi focul, lasat ca se receste un pic şi se adaugă  oua, cate un pic cate un pic amestecati cu forţa continuu. Dacă este necesar, folositi un mixer electric până când aluatul  este bine amestecat. Lasati sa se odilneasca  timp  de 20-25 de minute                                                               .        
Pregătiţi acum crema:
Bateti într-un castron  zahărul  cu  gălbenuşuri  de   ou  până când amestecul este de culoare albă  şi pufos. Adauga  amidon,  cernut    printr-o sită pentru a evita formarea de cocolose, seminte de vanilie, sare. Laptele se incalzeste cu coaja de lamaie.

Se toarna peste compus de oua printr-o sită
Puneti  cratita  pe foc  sa se  ingroase   crema pe foc mediu, fără  fierbere (82°), amestecând continuu cu o lingura de lemn si lasati sa se receasca.


Prajrea  gogosilor:
Umpleţi cu ulei si untura o tigaie cu margini inalte deoarece gogoşile trebuie să fie complet scufundate în ulei, altfel nu se umfla. Puneti tigaia pe aragaz la foc mediu . Puneti aluatul cu ajutorul unui sac   de patiserie cu gura largă  într-o farfurie   unsa cu ulei  şi apăsaţi amestecul dându-i forma rotunda.
Lasati să alunece o gogoasa la un moment dat cand uleiul este fierbinte, dar nu incins şi se coace până când se umfla. Ridicaţi uşor temperatura  si lasati sa se rumeneasca, se scoate fără  sa fie intepata  şi se pune pe hârtie absorbantă.
Procedati  .la fel altă gogoaşă şi asiguraţi-vă  de fiecare dată ca uleiul nu este prea incins.
Atunci când s-au răcit gogosile se presara cu zahar pudra, in mijloc  se pune crema pasticera şi peste crema o  linguriţă de visine in sirop  şi se serveşte.


La zeppola este un dulce tipic de Sf. Iosif. Prăjite sau la cuptor sunt un dulce delicious napoletan uşor de  facut  la domiciliu.Sunt  atat de populare dar si atat  de gustoase incat au dat nastere urmatoarei poezii:

 Poezie in limba napoletana

‘E canuscite ‘e zeppule?
Si pruvenite ‘a Napule
‘a cosa è assaje  probabile.
P’e fà  nunn’è difficile:
acqua e farina, impastale,
e po’ miettele a frijere
pe dint’all’uoglio cavere.
Al finale, c’ea stennere
nu’ velo fatt’e zucchere.
Si nun ce crire, pruovale:
par’o magnà dell’Angele!
E’ vero o no; sti zeppule
nun songo irresistibile?

Traducere

Nu ştii  Zeppole?
Dacă nu provii din Napoli
este foarte probabil.
De pregatit, este uşor si  de
facut – este posibil.
Amesteca făină şi apă
şi apoi prajeste-le in  ulei cald.
Presara-le cu zahar:

 Dacă nu incerci- nu crezi !
Se pare că e, intradevar, hrana îngerilor.
„O nu! Aceste zeppole,
nu au un gust irezistibi!?