marți, 20 martie 2012

Maioneza fara ou





Cu hamsii si coriandru

Ingrediente:

80 mI(mai mult, dacă este necesar) lapte integral foarte  rece,
6 fileuri de hamsii in ulei
1 căţel de usturoi mic decojit (fara nervura)
6 crengute (frunze şi tulpini) de coriandru proaspat
un vârf de cuţit de piper alb
180 ml ulei de masline sau (1/4 de ulei floarea soarelui si  3/4 de ulei extravirgin de măsline)
50 g măsline fără sâmburi verzi, tocate mare



Mod de preparare:

Puneti  laptele, anşoa, usturoiul, două treimi din coriandru si piperul intr-un blender  cu recipient îngust şi înalt si amestecati cu viteză mare pentru treizeci de secunde până  cand compozitia devine spumoasa. Tot in blender la viteza  mare, se incepe sa se toarne picaturi de ulei  incet, incet. Se toarna fir. Deplasati  blenderul în sus şi în jos, până a cand uleiul este încorporat şi amestecul se ingroasa.Va  va lua de la 30 de secunde la 1 minut şi 1/2, în funcţie de echipamentul  folosit. Puneti amstecul într-un castron de servire şi se adaugă măslinele. Se taie restul de coriandru, se presara pe deasupra, şi se serveşte. Dacă maioneza  este prea groasa, se adauga o lingura sau doua de lapte.

Simpla

8o ml lapte integral foarte rece,
1,1/2 lingurita suc de lamaie proaspat,
1 catel mic de usturoi decojit (fara nervura),
 piper alb dupa gust,
180 ml ulei extravirgin de masline, sau  (1/4 de ulei floarea soarelui si  3/4 de ulei extravirgin de măsline)
sare.

Mod de preparare:

Puneti laptele, sucul de lamaie, usturoiul (fara nervura) si piperul într-un recipient de sticlă îngust şi înalt. Folositi un blender si amestecati la imersie cu viteză mare pentru treizeci de secunde până  cand compozitia devine spumoasa.
Tot cu blenderul la viteza  mare,  incepeti sa turnati picaturi de ulei  incet, incet. Se toarnă ulei la fir. Se deplasează blenderul in sus şi în jos, până când amestecul se ingroasa şi seamănă cu o maioneza pufoasa. Posibil să aveţi nevoie să adăugaţi sau nu ulei, sare dupa gust. Maioneza va dura până la 1 săptămână în frigider.

Coriandru şi ghimbir

 Puneti frunze şi tulpini de la 6 crengute de coriandru proaspat,  20 g de ghimbir proaspat, curatat si ras,  laptele, 1 1/2 lingurita de suc de lămâie şi usturoiul(fara nervura) intr-un recipient de sticla ingust si inalt.Mai departe  adaugati  uleiul şi preparati după cum este indicat mai sus. Puneti amestecul într-un castron de servire, amestecati 1 ceapa, tăiată în felii subţiri.



Curry



Puneti 2 linguri de pudra de curry, cu sucul de lamaie, laptele, usturoiul şi piper intr-un recipient de sticlă îngust şi înalt  si folositi blenderul.Continuaţi sa adaugati ulei şi urmati modul de  pregătire cum este indicat mai sus. Înainte de a utiliza aceasta maioneza, se lasă timp de aproximativ o oră în frigider pentru a se raci.



Tomate



Puneti 1,1/2 linguri de pastă de rosii  împreună cu laptele, usturoiul şi piper.Fără suc de lamaie. Continuaţi sa adugati  ulei şi urmati modul  de pregătire cum este indicat mai sus.Puneti amestecul intr-un  castron de servire, se amesteca 1 lingura de ulei de măsline din conserva de  rosii uscate si 50 g de rosii uscate tocate.


Maioneza de mai sus poate fi folosita pentru condimenta carnea şi peştele la grătar sau fiert, cartofi, salate, etc.

Ca toate emulsiile, aceasta reteta  poate face un pic de necazuri. Dar modul de adaugare a uleiul şi de oprire atunci când trebuie este cheia succesului. Pentru a obţine rezultate maxime si sa fie foarte simplu de manevrat, utilizaţi blenderul folosind un  recipient de sticlă îngust şi înalt.




Sfaturi Util

Pentru a limita coagularea proteinelor din lapte, nu il lasati sa fiarba (inainte de a se lega) si sarati doar in faza 3.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu