duminică, 25 martie 2012

Cum să curăţaţi caracatiţei

CARACATITA DE STANCA

Curăţarea  caracatiţei este diferită decât cea a peştilor. Incepand cu pozitionarea  organelor interne, care trebuie să fie eliminate,  este diferita Aşa cum peştele are organele  interne in abdomen, la caracatiţa  organele  interne sunt situate toate în cap, în timp ce tentaculele sunt formate numai de muschi.
Pentru asta  tentaculele nu se  curata, în sensul că se mănâncă aşa cum sunt şi sunt persone care mănânca caracatita cruda (în special în Puglia). Înainte de a curăţa caracatiţa proaspăt( da 1500 g in sus) , se bate tentaculele cu un ciocan de snitzel sau cu un sucitor de lemn. In acest mod tesutul  muscular se rupe, astfel caracatita este mai fregeda la gust.
In cazul în care acesta este congelată nu se bate şi se fierbe congelată.



Dupa ce a fost batut intoarcem capul complet  şi se răzuieste cu lama  unui cuţit  în scopul de a elimina   organele interne. 








Trebuie să se elimine toate organele, inclusiv sacul galben în care este cerneala. Curăţati şi  clătiti   caracatiţa.
  



  
          
Cu  un  cuţit    a  scuţit   scoateti  ciocul din  mijlocul     tentaculelor.   Odată  găsit,  cu   vârful  de cuţit, tăiaţi în jurul  bazei şi decupati  în întregime,






eliminati ochii şi  din nou clătiti cu apă. În cazul în care  doriti  a elimina pielea (nu este obligatoriu) sa fac mai uşor după  fierbere.




 Dacă caracatita este mare( peste un kg) şi vrem sa o  pregatim pentru o salata,  se pune pentru  fierbere in  apa fierbiente.
În cazul în care, în schimb, caracatita este mică şi vrem sa o prezintam cu tentaculele ondulate, trebuie să fie scufundata pentru cateva secunde in apa  fierbiente. Există două tipuri de caracatita. Caracatita numita de stâncă este mai fregeda decât cealalta numita de "nisip"  , acesta se recunoaste pentru că are două rânduri de ventuze pe tentacule. Este posibil de a elimina pielea în acelaşi  mod ca la sepie, incepand  cu sacul (capul) şi trăgând spre partea opusă a pielii, ajutându-va eventual cu hârtie absorbantă sau o cârpă de bucatarie.
La apa se  adăuga aroma, telina, frunze de dafin, morcov, ceapa un pahar de vin alb, apa se duce la fierbere, se lasa se fierbe zece minute si se scufundă caracatiță de trei ori ținând-o de cap cu o furculiță, astfel încât să se răsuceasca tentaculele Apoi, se scufunda complet si se continua fierberea pentru aproximativ cincizeci de minute sau cel puțin până când, prin înțepare cu o furculiță la baza  tentaculelor, carnea de caracatiță  va fi moale.
Pentru retete date click: bucateria traditional napoletana sau paste sau peste



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu