![]() |
CARACATITA DE STANCA |
Curăţarea caracatiţei este diferită decât cea a peştilor. Incepand cu pozitionarea organelor interne, care trebuie să fie eliminate, este diferita Aşa cum peştele are organele interne in abdomen, la caracatiţa organele interne sunt situate toate în cap, în timp ce tentaculele sunt formate numai de muschi.
Pentru asta tentaculele nu se curata, în sensul că se mănâncă aşa cum sunt şi sunt persone care mănânca caracatita cruda (în special în Puglia). Înainte de a curăţa caracatiţa proaspăt( da 1500 g in sus) , se bate tentaculele cu un ciocan de snitzel sau cu un sucitor de lemn. In acest mod tesutul muscular se rupe, astfel caracatita este mai fregeda la gust.
In cazul în care acesta este congelată nu se bate şi se fierbe congelată.
Dupa ce a fost batut intoarcem capul complet şi se răzuieste cu lama unui cuţit în scopul de a elimina organele interne.
Trebuie să se elimine toate organele, inclusiv sacul galben în care este cerneala. Curăţati şi clătiti caracatiţa.
Dupa ce a fost batut intoarcem capul complet şi se răzuieste cu lama unui cuţit în scopul de a elimina organele interne.
Trebuie să se elimine toate organele, inclusiv sacul galben în care este cerneala. Curăţati şi clătiti caracatiţa.
Cu un cuţit a scuţit scoateti ciocul din mijlocul tentaculelor. Odată găsit, cu vârful de cuţit, tăiaţi în jurul bazei şi decupati în întregime,
eliminati ochii şi din nou clătiti cu apă. În cazul în care doriti a elimina pielea (nu este obligatoriu) sa fac mai uşor după fierbere.
Dacă caracatita este mare( peste un kg) şi vrem sa o pregatim pentru o salata, se pune pentru fierbere in apa fierbiente.
eliminati ochii şi din nou clătiti cu apă. În cazul în care doriti a elimina pielea (nu este obligatoriu) sa fac mai uşor după fierbere.
Dacă caracatita este mare( peste un kg) şi vrem sa o pregatim pentru o salata, se pune pentru fierbere in apa fierbiente.
În cazul în care, în schimb, caracatita este mică şi vrem sa o prezintam cu tentaculele ondulate, trebuie să fie scufundata pentru cateva secunde in apa fierbiente. Există două tipuri de caracatita. Caracatita numita de stâncă este mai fregeda decât cealalta numita de "nisip" , acesta se recunoaste pentru că are două rânduri de ventuze pe tentacule. Este posibil de a elimina pielea în acelaşi mod ca la sepie, incepand cu sacul (capul) şi trăgând spre partea opusă a pielii, ajutându-va eventual cu hârtie absorbantă sau o cârpă de bucatarie.
La apa se adăuga aroma, telina, frunze de dafin, morcov, ceapa un pahar de vin alb, apa se duce la fierbere, se lasa se fierbe zece minute si se scufundă caracatiță de trei ori ținând-o de cap cu o furculiță, astfel încât să se răsuceasca tentaculele Apoi, se scufunda complet si se continua fierberea pentru aproximativ cincizeci de minute sau cel puțin până când, prin înțepare cu o furculiță la baza tentaculelor, carnea de caracatiță va fi moale.
Pentru retete date click: bucateria traditional napoletana sau paste sau peste
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu