vineri, 30 august 2013

Cum se curata langustine (Scampi)


Langustina este un crustaceu care aparține familie Nephropidae. Are un corp alungit, de culoare portocalie  și este acoperita de o armura robusta, numita carapace . Este ușor de recunoscut pentru ghearele subțiri și alungite care il face diferit de creveți . Abdomenul de langustina se termină cu o coada ce se deschide ca un evantai.
Este comun în toate mările din Italia , Norvegia și Oceanul Atlantic .Preferă fundul de nisip și pescuitul este practicat cu traule de fund .
Carnea de langustina este foarte gustoasa și delicata. Cel mai indicat este de a se consuma dupa coacere pentru a evita intoxicatiile bacterice . Aceasta se pretează la o varietate de preparate , cum ar fi fiearta , la grătar și , de asemenea, ca  bază la sosurile pentru paste și orez .
Când le cumpărați  culoarea trebuie să fie frumoasa, strălucitoare ,  interiorul de la cap nu trebuie să fie de culoare închisă , abdomenul trebuie să nu fie verde și nu ar trebui să emane miros urât.

Cum se curata langustine
Langustinel  pot fi curățate în principal în două moduri diferite în funcție de  scopul pentru care sunt destinate : fie lăsați -le întregi și apoi se fierb , fie pentru grătar sau pentru a înfrumuseța un fel de mancare , sau pentru a folosi numai cozile.





Cu ajutorul unui foarfece  eliminati  picioarele care se află sub carapace .









De asemenea, picioarele laterale .










Decupati antenele  și ochii .








O incizie pe partea din spate a carapacei va facilita a tragere firul de  intestine si eliberarea aromei în timpul gătitului  și o deschidere mai usora atunci când trebuie consumate.








Odată ce ati efectuat toți pașii, se spală sub apă de la robinet și se scurge .






Cum curățati  cozile de langustine




Desprindeti  cozile de langustină de la cap.








Cu ajutorul unei foarfeci , în partea inferioară , se pratica o incizie de-a lungul carapacei până la extremitatea cozii.








Practicati altă incizie în partea opusă , pe întreaga lungime a cozii .
Ridicați carapacea, care este mai subtire si mai maleabila decat cea superioara.







La acest punct extrageti  pulpa.









Se incizeaza carnea de pe spate pentru a trage firul de  intestine. 








Clătiți rapid pentru a elimina  eventualele reziduuri de la curățare .






Conservarea
Dacă langustinele  nu sunt folosite imediat , depozitați-le în frigider acoperite cu o cârpă umedă și se consuma în termen de 24 de ore.
Puteți sa le congelati  prin plasarea lor într- o pungă de plastic, având grijă să nu se rupa ghearele in momentul dezghețarii și mâncați –le  în termen de 2-3 luni .

Sfaturi
Evitați consumul celor  care si-au schimbat mirosul , culoarea și au o textura moale la atingere .
Odată curățate langustinele, carapacea nu trebuie aruncata. Poate fi folosita pentru a pregăti un bun “bisque” de  crustacee :  supa cu gust foarte intens , care se adaugă la sosurile pentru paste si orez , sporind foarte mult rezultatul final.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu