Langustina este un crustaceu care aparține familie Nephropidae. Are un corp alungit, de culoare portocalie și este acoperita de o armura robusta, numita carapace . Este ușor de recunoscut pentru ghearele subțiri și alungite care il face diferit de creveți . Abdomenul de langustina se termină cu o coada ce se deschide ca un evantai.
Este comun în toate mările din Italia , Norvegia și Oceanul Atlantic .Preferă fundul de nisip și pescuitul este practicat cu traule de fund .
Carnea de langustina este foarte gustoasa și delicata. Cel mai indicat este de a se consuma dupa coacere pentru a evita intoxicatiile bacterice . Aceasta se pretează la o varietate de preparate , cum ar fi fiearta , la grătar și , de asemenea, ca bază la sosurile pentru paste și orez .
Când le cumpărați culoarea trebuie să fie frumoasa, strălucitoare , interiorul de la cap nu trebuie să fie de culoare închisă , abdomenul trebuie să nu fie verde și nu ar trebui să emane miros urât.
Cum se curata langustine
Langustinel pot fi curățate în principal în două moduri diferite în funcție de scopul pentru care sunt destinate : fie lăsați -le întregi și apoi se fierb , fie pentru grătar sau pentru a înfrumuseța un fel de mancare , sau pentru a folosi numai cozile.
Cu ajutorul unui foarfece eliminati picioarele care se află sub carapace .
![]() |
De asemenea, picioarele laterale .
Decupati antenele și ochii .
O incizie pe partea din spate a carapacei va facilita a tragere firul de intestine si eliberarea aromei în timpul gătitului și o deschidere mai usora atunci când trebuie consumate.
Odată ce ati efectuat toți pașii, se spală sub apă de la robinet și se scurge .
Cum curățati cozile de langustine
Desprindeti cozile de langustină de la cap.
Cu ajutorul unei foarfeci , în partea inferioară , se pratica o incizie de-a lungul carapacei până la extremitatea cozii.
Practicati altă incizie în partea opusă , pe întreaga lungime a cozii .
Ridicați carapacea, care este mai subtire si mai maleabila decat cea superioara.
La acest punct extrageti pulpa.
Se incizeaza carnea de pe spate pentru a trage firul de intestine.
Clătiți rapid pentru a elimina eventualele reziduuri de la curățare .
Conservarea
Dacă langustinele nu sunt folosite imediat , depozitați-le în frigider acoperite cu o cârpă umedă și se consuma în termen de 24 de ore.
Puteți sa le congelati prin plasarea lor într- o pungă de plastic, având grijă să nu se rupa ghearele in momentul dezghețarii și mâncați –le în termen de 2-3 luni .
Sfaturi
Evitați consumul celor care si-au schimbat mirosul , culoarea și au o textura moale la atingere .
Odată curățate langustinele, carapacea nu trebuie aruncata. Poate fi folosita pentru a pregăti un bun “bisque” de crustacee : supa cu gust foarte intens , care se adaugă la sosurile pentru paste si orez , sporind foarte mult rezultatul final.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu