vineri, 9 august 2013

Tava cu cartofi, orez și midii




Ingrediente pentru 6 persoane:

300 g  orez Arborio
500 g  midii
500 g cartofi
rosii ciorchine dupa gust
2 catei de usturoi,
o ceapa,
pecorino ras sau mixt cu parmigiano
patrunjel dupa gust
12 linguri ulei de măsline e.v.
piper alb dupa gust
sare dupa gust

Mod de pregătire


Curatati midiile și deschideti-le crude, lăsând fructele în jumătate de valva. Utilizați un castron mic pentru a colecta lichidul de  midii si păstrați separat.
Puneti orezul, într-un castron, adaugati un pic de apa calduta sarata. De îndată ce  a fost absorbita  apa, se condimentează cu ulei de masline, patrunjel, un pic de usturoi tocat marunt-marunt, o stropire de pecorino.
Feliati cartofii in rondele (jumatate din cartofi cu grosimea de 4 mm, jumatatea celalata, un pic mai subtire),  se condimentează imediat cu ulei, sare, piper, o stropire de pecorino, o frunza de ceapa feliata subtire și două roșii mici stoarse și tocate.
Se prepară un amestec de usturoi tocat si patrunjel, 3-4 rosii, 1 ceapa medie-mică feliata foarte subtire.
Ungeti o tava dreptunghiulara cu o multime de ulei, puneti imediat o  rosie stoarsa și tocata împreună cu foarte puțina ceapa. Adeugati primul strat de cartofi (de 4 mm) deja condimentat și puneti peste, fructele de midiile  cu jumătate de valva in sus, una lângă alta, pentru a forma un strat.Se presara cu piper, amestec de usturoi tocat si patrunjel, apoi, “presarati” orez cu mâinile, fără a apăsa. Adaugati peste orez si bucati mici de rosii, o stropire de pecorino și un fir de ulei. Terminati cu ultimul strat de cartofi taiati mai subtire, ceapa rămasa,amestecul  de usturoi tocat și pătrunjel  și întotdeauna un pic de rosii zdrobite și tocate. Apoi pe la cele patru colțuri ale tavii glisați ușor lichidul de midii (filtrat) și apa pana atinge la  ultimul strat de cartofi. În cele din urmă, se stropeste cu ulei si se presara cu piper și pecorino.
Puneți tava acoperita (hartie de copt + aluminiu) pe aragaz la foc mediu-scăzut până când lichidul incepe se fiarba. Apoi  în cuptorul preîncălzit la 200 de grade. După aproximativ douăzeci de minute se îndepărtează hârtia și se continua coacerea. Să le gratinati, eventual ultimele 5 minute, in  gril-ul de la cuptor.
Se serveste calduta sau la temperatura camerei.

Mare atentie la sare, apa de midi si pecorino sunt deja sarate, orezul se inmoaie in apa sarata.Gustati inainte de adauga sare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu