sâmbătă, 3 august 2013

Istoria cafelei ... și curiozitati


Cafeaua  este o poveste foarte  variata, evaziva  care se pierde în "negura timpului", ca și originea sa veche. Greu de a găsi capatul firului  de la acest ghem  negru. Începând cu numele; este platoul de Kaffa din Etiopia, bogat in culturile , dând numele lor celebrei  planta  sau  aceasta este cea  care a dat numele său  platoului? Se pare că platoul etiopian a primit acest nume din timpul  în care cafeaua a fost deja cunoscuta în întreaga lume și termenul derivă din “Kahve”- cafea in limba turcească, care la  rândul său provine din limba araba ”Qahwa”, ceea ce înseamnă vin sau băutură excitanta.
Planta de cafea are nevoie de un climat bine definit, cu temperaturi relativ ridicate și o anumită alternanță de soare și precipitații.
Aceste condiții climatice se găsesc în toate zonele tropicale.
O altă caracteristică care distinge zonele potrivite pentru cultivare este altitudinea în jurul de 1.000 la 2.000 de metri pentru Arabica și pentru Robusta 2-300 de metri.
Originar din Etiopia cafea este apoi tradus în Yemen și mai târziu, în 1690, Ceylon și Java da la  Compania olandeză India.
În 1720  plante de cafea, sunt transportate și transplantate în America: Haiti, Mexic, Venezuela, Santo Domingo, Martinica și Brazilia.
Astăzi, toate țările situate între Tropicul Racului și Capricornului sunt producator de cafea.
În principiu, putem cita ca principalele zone de producție sunt: America de Sud și Centrală, India și Indonezia, pentru Arabica, Zair, Coasta de Fildeș, Uganda, Camerun, Indochina, India și Madagascar pentru Robusta.

CREȘTEREA
Sistemul mai vechi și tradițional de cultivare a cafelei este utilizat într- o parte din America Centrală și  in India: plantele de Coffea cresc împreună cu altele, mai mari, care le protejeaza de razele soarelui.
În Brazilia, din contra,se foloseste metoda intensivă: culturi mari de plante de cafea. Există necesitatea irigarii artificiale și recoltarea mecanizată.
Acest lucru înseamnă investiție mare, de înaltă productivitate, un impact mai mare asupra mediului.

COLECTAREA
Pe plantă florile, care infloresc in perioada ploii și fructele se găsesc împreună  determina o colecțare complicată. Când bacchee mature sunt recoltate de mana,  metodă se numește picking: acesta este scump, dar asigură calitatea cafelei  verzi.
Alternativ, cu "stripping", fructul este sfâșiat din ramuri într-un mod nediferențiat, indiferent dacă matur sau nematurizat , pentru  ca să fie separate mai târziu. Același lucru se întâmplă și în cazul în care plantele sunt agitate mecanic.
Aceste două metode nu dau o garanție de eficiență.
Odată colectate, fructele sunt separate de corpuri străine, pietre, ramuri, frunze

SEMINȚE
Semințele pot fi extrase în două moduri: prin spălare sau uscare.
Cafeaua  spălata  - fructele sunt indepartate de pulpa prin  metoda mecanică și apoi puse în rezervoarele de apă. Reziduurile de pulpa fermentează și este  ușor să fie separate .  Semințele sunt apoi uscate și decorticate, îndepărtat  pergamentul, membrana care le înconjoară.
Cafeaua  naturala - fructele sunt uscate la soare pentru o perioadă de până la 20 de zile. Numai atunci când coaja, pulpa si semintele sunt  complet uscate masina  de decorticare elibereaza boabele.
Semințele care rezulta din ambele procese sunt boabe de cafea verde, care sunt apoi clasificate în funcție de forma și dimensiune. Cu unele excepții, cu cat boabele sunt mai mari,  mai mare este si pretul  cafelei.
Exista aproximativ 100 de specii ale genului Coffea, dar pentru a pregăti băutura numit cafea,  sunt folosite doar patru, care toate sunt de două tipuri: Arabica și Canephora (de obicei numit Robusta). Soiul Liberica, de exemplu, nu este utilizat pe scară largă, deoarece prezintă o aromă modestă și un conținut ridicat de cofeină.

Coffea Arabica are următoarele caracteristici:

este cu siguranță cea mai comună Coffea
este mai aromat decât Robusta
este mai delicată
este mai puțin amara
este cu siguranță mai puțin astringenta
conține un procent de cofeină între 0,8 și 1,5%
se caracterizează prin prezența  uleiurilor in proportie de 18%
conține 8% zahăr

Coffea Robusta are următoarele caracteristici:

este mai rezistenta
mai amara
este mult mai desăvârșit.
este compusa dintr-un procent variabil de la 1.7 - 3.5 de cafeină
este caracterizata prin prezența uleiurilor in proportie de 8 până la 9%
conține 5% din zaharuri

Trebuie remarcat faptul că nu toate tipurile de calitati  de cafea importate sunt egale. Țările nordice sunt importatoare de preferință de cafea Arabica (care conține jumătate din cafeina de Robusta), în timp ce țările mediteraneene importa în egală măsură atât Arabica cat și Robusta. Cu toate acestea, este necesar să se ia în considerare un pic mai profund  datele pentru a realiza unele aspecte importante cu privire la utilizarea cafelei din diferite țări. Deoarece multe specii de cafea au un gust diferit si aroma diferite, trebuie  amestecațe în diferite moduri  pentru a obține produse cu caracteristici organoleptice care să răspundă gusturilor consumatorilor și adaptate la obiceiurile sale. Pentru aceasta între țări există diferențe de consum in functie de gustul, modul de pregătire și de a bea cafea. Putem spune că în țările nordice, de exemplu, Danemarca și Germania, amestecul tipic are ca bază de cafea milds, Arabica prelucrata.
Bautura care se obține, din filtrare, este foarte aromata, ușor acra și se consumă ca băutură răcoritoare în timpul meselor și în ca soft drink  pe tot parcursul zilei.
Pe măsură ce cobori spre sud, amestecul  tipic are ca bază arabica naturala și conține mai mult sau mai puțin un procent ridicat de Robusta. Cafeaua  rezultata  este mai puțin delicata, iar aceasta caracteristica este completata de forzare prăjirii și tipul de extracție. Este o bautura care nu este potrivita pentru a fi consumata în timpul mesei, ci  este mai degrabă un fel de revigorant, elixir pentru a  fi baut de dimineața când te trezești, după mese sau la anumite ore din zi. Ca urmare, cantitățile consumate sunt mai mici decât cele din țările nordice. În Italia, de exemplu, beți cafea preparata cu cafetieră  sau aparat espresso. Ambele metode oferă o băutură foarte concentrata,  cu gust și aroma intense.
Boabele de cafea sunt foarte elastice, și ca să recunoasteti  “bunătatea” lor trebuie să aruncati unul pe pământ: în cazul în care  sare, aceasta înseamnă că  aceasta cafea este buna. Pentru a recunoaște,  bună calitate a  prafului de cafea, trebuie să puneți o linguriță într-un pahar cu apă: în cazul în care cafeaua este buna  praful  ar trebui să rămână pe linia de plutire. În Italia, cafeaua a fost numita în mod diferit "băutură națională", "o parte din cultura italiană", "produs democratic", deoarece este la îndemâna tuturor. Conform sondajelor statistice, în Italia, avem cel mai mare consum  de cafea dimineața și după masa de prânz. În Napoli există un obicei foarte curios:  cafeaua "suspendata". Oamenii mai saraci poti găsi la  bar  cafea  plătita de către o altă persoană, care ramane “suspendata” pentru cei care doresc să bea.
Cafeaua are o valoare alimentara, practic,  nesemnificativa în ceea ce privește aportul de energie și de nutriție, favorizează intr-un mod important activitățile metabolice și  digestive, contribuind în același timp la o reducere si o introducere necontrolată de alimente și calorii.
De-a lungul ultimelor două secole, putine substanțe au fost mult studiate din punct de vedere clinic, cum a fost studiata cafeaua.
Cu toate acestea nimeni nu a dovedit că dauneaza.
Multe cercetari , arata efectele benefice ale cafelei și principalul său  compus activ: cofeina.
Inca din an  1500 înțeleapta  yemenita  Sufi bea cafea  ca să rămână treaza  în timpul rugăciunii. Când, la începutul lui 1600, cafeaua începe să fie  răspândita  în Europa, a fost tratata ca pe un medicament.
Cofeina a fost descoperita în Germania la începutul anilor 1800 cand  tânărul doctor Ferdinand Runge, motivat de o întâlnire cu Johann Wolfgang Goethe, a descoperit ca aceasta stimuleaza sistemul nervos central, păstrează vie atenția și plinatatea  de vervă. Aceasta ajută la respirație și digestive, reduce senzatia de foame si astfel poate fi un ajutor in diete.
Unele studii sugereaza ca o ceasca de cafea ridică un pic  din simptomele  migrenei.
Mai multe studii recente au infirmat unele credințe vechi: in doze rezonabile cafeaua nu perturba somnul sau  inima. Poate  concura într-adevăr in  acțiunea preventivă a unor boli importante (Alzheimer si boala Parkinson).
Cafeaua  conține și antioxidanți, care ajută la eliminarea radicalilor liberi. Pe scurt, gustul se împreună cu sănătatea.
În cazul în care cafeaua este un espresso, modul de preparare   combină  gustul major cu un conținut mai mic de cofeina.
Dintre amestecuri, cele cu 100% pur Arabica au un conținut mediu de cafeină în jurul valorii de 1, 3%, comparativ cu aproape de două ori  mai multe in  amestecurile de Robusta.


Toate informaţiile citite pe acesta pagina de blog ar trebui să fie luate în considerare doar orientativ.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu