Parmigiano sau Grana sunt brânzeturile DOP (denumire de origine protejată), foarte similare şi aproape identice ca tehnica de producţie. Ceea ce le diferenţiază este hrana vacilor şi timpul de maturizare a acestora, al căror rezultat pune parmesan reggiano din punct de vedere calitativ un pas nainte de grana padano, care foloseste un lapte mai scăzut in grăsime, prin urmare, este mai puţin aromat.
Parmigiano Reggiano
Este o brânză produsă într-o anumită zonă geografică din Emilia Romagna, din lapte degresat de aproximativ 2,4%, muls din vaci crescute pe o dieta care constă numai din furaje verzi şi fân prospat. Maturat pe o durata de 18-24 de luni (până la 36) parmesan dobândeşte un gust delicios si mai gustoas. Este considerat unul dintre cele mai delicioase brânzeturi din lume. Este exportat în cantităţi mari şi la nivel internaţional este privit ca un simbol al stilului italian.Numele acestui tip de brânză provine din cele două oraşe în Emilia, Parma şi Reggio Emilia.
Valoare nutrizional pentru 100 g de produs
K. Calorii
|
KJ
|
Proteine g
|
Carbohidrati g
|
Lipidi g
|
Calciu mg
|
Fosfor mg
|
392
|
1639
|
33
|
<1
|
28,4
|
1150
|
680
|
Grana Padano se face cu un lapte mai subtire in grasime, vacile sunt crescute cu furaje uscate si cu nutreturi ( plante intregui de cereale tocate, depozitate în silozuri şi tratate cu un antibacterian pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor).Timpul de maturat mai mic, 15 luni şi laptele utilizat mai putin bogat in grasime fac să fie un tip de brânză mai putin aromata si mai putin gustoasa decât parmezan.
Valoare nutrizional pentru 100 g de produs
K. Calorii
|
KJ
|
Proteine g
|
Carbohidrati g
|
Lipidi g
|
Calciu mg
|
Fosfor mg
|
384
|
1606
|
33
|
<1
|
28
|
1165
|
692
|
Diferente substantiale intre aceste brinzeturi sunt foarte mici.
În 30 g de brânză Grana padano sau Parmigiano reggiano, este o concentratia de nutrienţi ca in 500g de lapte. Pentru a obţine un kilogram de brânză trebuie aproximativ 15.5 litri de lapte de calitate înaltă şi mai mult de un an de maturat. Într-o cantitate mică de produs se concentreaza apoi substanţe fundamentale cu valoare biologică ridicată: 100g de brânză echivaleaza cu peste 200 g de carne.
Grana Padano sau Parmigiano reggiano este o sursă importantă de vitamine şi minerale.Alfabetul vitaminelor este aproape complet: sunt vitaminele A, B 1, B2, B6, B12, D, PP & E. Calciul este elementul mineral cel mai reprezentat (50 g de brânză, de fapt, contribuie la 60% din necesarul zilnic al unui adult)
Lejeritatea, digestibilitatea, din punct de vedere nutritiv şi energetic fac din Grana Padano sau Parmigiano reggiano branzeturi optime pentru copii, inca din primele luni de viata, o sursa de energie pentru sportivi, o componentă valoroasă de dieta în timpul sarcinii şi alăptării şi un aliment foarte potrivit pentru persoanele în vârstă. Nu sunt, prin urmare, contraindicatii pentru aceste alimente, potrivite pentru toate etapele vieţii umane.
Toate informaţiile citite pe acesta pagina de blog ar trebui să fie luate în considerare doar orientativ.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu