luni, 23 aprilie 2012

Diferenţa între Grana Padano şi Parmigiano Reggiano


Parmigiano sau Grana sunt brânzeturile DOP (denumire de origine protejată), foarte similare şi aproape identice ca tehnica  de producţie. Ceea ce le diferenţiază este hrana  vacilor  şi timpul de maturizare a acestora, al căror rezultat pune parmesan reggiano  din punct de vedere calitativ un pas  nainte  de grana padano, care foloseste un lapte mai scăzut in grăsime, prin urmare,  este mai puţin aromat.

Parmigiano Reggiano

Este o brânză produsă într-o anumită zonă geografică din Emilia Romagna, din lapte degresat de aproximativ 2,4%, muls din vaci crescute pe o dieta care constă numai din furaje verzi şi  fân prospat. Maturat pe o durata de  18-24 de luni (până la 36) parmesan dobândeşte un gust delicios si mai gustoas. Este considerat unul dintre cele mai delicioase brânzeturi din lume. Este exportat în cantităţi mari şi la nivel internaţional este privit ca un simbol al stilului italian.Numele acestui tip de brânză provine din cele două oraşe în Emilia, Parma şi Reggio Emilia.

Valoare nutrizional pentru 100 g de produs

K. Calorii
KJ
Proteine g
Carbohidrati g
Lipidi g
Calciu mg
Fosfor mg
392
1639
33
<1
28,4
1150
680



Grana Padano se face cu un lapte mai subtire in grasime, vacile sunt crescute cu furaje uscate  si cu nutreturi ( plante intregui de cereale tocate, depozitate în silozuri şi tratate cu un antibacterian pentru a preveni dezvoltarea microorganismelor).Timpul de maturat  mai mic, 15 luni şi  laptele utilizat mai putin bogat in grasime fac  să fie un tip de brânză  mai putin aromata si mai putin  gustoasa decât  parmezan.

Valoare nutrizional pentru 100 g de produs

K. Calorii
KJ
Proteine g
Carbohidrati g
Lipidi g
Calciu mg
Fosfor mg
384
1606
33
<1
28
1165
692


Diferente substantiale intre aceste brinzeturi sunt foarte mici.

În 30 g de brânză Grana padano sau Parmigiano reggiano, este o concentratia de nutrienţi ca in 500g de lapte. Pentru a obţine un kilogram de brânză  trebuie aproximativ 15.5 litri de lapte de calitate înaltă şi mai mult de un an de maturat. Într-o cantitate mică de produs  se concentreaza apoi substanţe fundamentale cu valoare biologică ridicată: 100g de brânză  echivaleaza cu peste 200 g de carne.

Grana Padano sau Parmigiano reggiano  este o sursă importantă de vitamine şi minerale.Alfabetul vitaminelor este aproape complet: sunt vitaminele A, B 1, B2, B6, B12, D, PP & E.  Calciul este elementul mineral cel mai reprezentat (50 g de brânză, de fapt, contribuie la 60% din necesarul zilnic al unui adult)
Lejeritatea, digestibilitatea, din punct de vedere  nutritiv şi energetic fac din Grana Padano sau Parmigiano reggiano  branzeturi  optime pentru copii, inca din primele luni de viata, o sursa de energie pentru sportivi, o componentă valoroasă de dieta în timpul sarcinii şi alăptării  şi un aliment foarte potrivit pentru persoanele în vârstă. Nu sunt, prin urmare, contraindicatii pentru aceste alimente, potrivite pentru toate etapele vieţii umane.

Toate informaţiile citite pe acesta pagina de blog ar trebui să fie luate în considerare doar orientativ.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu