sâmbătă, 28 aprilie 2012

Cum să curăţaţi anghinare

Anghjnare din soi romanesco

                                                        
Anghinarea este o leguma care aparţine familiei compositae (Asteraceae), de origine mediteraneană, bine cunoscuta  inca din antichitate, derivat din ciulinul  sălbatic. Partea comestibilă  la anghinare este capul care arata înainte de înflorire, sferic, conic sau cilindric, cu baza extinsă numit recipient cărnos (inima), în care există multe fire  albe şi translucide, care alcătuiesc pappus.
La periferia recipientului se dezvolta "frunze", numite bractee în formă de solzi ce se
 suprapun reciproc, care se pot termina cu ţepi sau făra, de culoare cenuşie, verde, gri sau violet, în funcţie de soi.
Anghinarea contine o substanta speciala numita cynarin, care detine mai multe ingrediente valoroase pentru sănătatea noastră.
Anghinarea se clasifică, pe baza prezenţei  spinlor  sau nu.

Soiurile  cu tepi au capete ce se  termină  cu bractee ţepoase  mai mult sau mai puţin robuste (violet  si ţepoase din Sardinia, ţepoase de la Palermo). Ele sunt, în general, mai zvelte decât cele fără ţepi şi sunt de culoare verde intens (Albenga  spinoasa si ovală,  Sardinia conic -alungita, cu frunze mari şi spinoase, spinoasă din Sicilia are o formă rotundă şi  moale, de culoare clar veneto din  Chioggia , violet din Toscana si cu o formă zvelta)
Soiurile fără tepi  au  bracteele, fără spini,  multicromate (Catania, violet de Provence, romanesco, violet  toscan).


Curăţare:


Anghinarea conţine o substanţă speciala, care  oxidează si  inegreste  chiar  mâinile noastre.Atunci când le curăţaţi,  este necesar să se poarte mănuşi de bucătărie, sau se freaca mainile  cu lămâie.Inainte de  a curăţa  anghinarea, este necesar să se pregătească un castron cu apa rece si suc de lamaie, unde le punem pentru a preveni oxidarea. Anghinarea   in  contact cu aerul  se face neagra.
Când începeţi să curăţaţi anghinarea, procedati  prin reducerea tulpinei(in functie de reteta) si partea exterioara- mai lemnoasa, se imoaie în apă cu suc de lamaie.


Scoateţi frunzele exterioare trăgând spre tulpina, cele  care le simtiti   ca sunt mai puţin fregede şi, prin urmare, tari.
După ce aţi eliminat toate frunzele tari şi aţi ajuns la partea cea mai frageda  din anghinare, eliminati tepile  care se află pe vârfu frunzelor.

Acestea se taie cu un cuţit.Eliminati, de asemenea, partea tepoasa şi tare. Nu vă alarmaţi dacă aţi aruncat multe părţi dinanghinare. Anghinarea  are, din păcate, acele părţi dure care  nu sunt comestibile.



După ce aţi eliminat frunzele exterioare şi vârful, împărţiţi-o în jumătate (in caz ca le pregatiti umplute acesta operatie nu trebuie facuta; bateti usor vârful de anghinare pe masa si incet- incet cu mainile o deschideti  şi, în cazul în care este prezenta, 


cu ajutorul unei lingurite eliminati, de asemenea, aşa-numita "barba", (firele  albe din inima de anghinare) .


Acum, împărţiţi fiecare jumătate din fiecare anghinare în două părţi sau felii, scufundati-le în apă imediat pentru a preveni oxidarea.
După ce aţi curăţat toata anghinarea  ce aveti nevoie le puteţi scoate din apa cu sucul de lămâie si le puteti folosi cum doriti


TABEL NUTRITIONAL
Pentrru 100g. de produs:
K. Calorii
Grasi g
Proteine g
Carbohidrati g
Fibre g
Apa g
Idrati de carbon g
22
0,2
2,7
2,5
1,1
84
11,9

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu