vineri, 20 aprilie 2012

Iaurt de casă





Ingrediente:

2 l de lapte  întregral,
150 g de iaurt alb natural
un termometru alimentar
1 borcan etanş da 2l


Achiziţionati pentru a incepe productia,  lapte integral (sau mai bine de la particulari deci trebuie fiert) şi  iaurt alb de calitate înaltă.

Mod de preparare:

Aprindeti lumina cuptorului.
Într-o oală sau ceainic din oţel inoxidabil, încălziti  laptele la foc nu prea mare astfel incat sa iasă în evidenţă  punctul de fierbere. Cand  suprafata incepe sa tremure opriti focul, aşezaţi termometrul şi aşteptaţi până când temperatura scade la 38 de grade Între timp, se toarnă în borcanul ermetic două linguri din abundenta de iaurt. Când laptele ajunge la temperatura adecvată, şi NU  înainte, se toarnă patru sau cinci linguri de lapte peste iaurt si se amesteca bine. Adaugati  restul de lapte, închideţi capacul şi puneti-l în cuptorul cu lumina aprinsa.
În timpul iernii, este recomandabil să infasurati  borcanul într-o pătură de lână sau se incalzeste cuptorul usor  iar atunci când este cald această procedură nu mai este necesară
Nu deschideţi cuptorul cel puţin pentru cinci sau şase ore si nu trebuie să se deplaseze vasul în timpul fermentării.
După această perioadă, laptele va deveni un iaurt si se va păstra în frigider pentru aproximativ 15 zile
Amintiţi-vă de a păstra cantitate pentru producţia viitoare
E foarte e bun si natural, sau cu bucati de cereale şi miere, sau cu fructe.

Termometru alimentar(aici)