vineri, 20 aprilie 2012

Lichior de nuci



Nocino

INGREDIENTE:

20 (nuci verzi), mici şi sănătoase
1 l alcool la 95 °
2 - 3   cuisoare
2 cm. de bat de scorţişoară
 900 g de zahăr.
700 ml de apă

Trebuie să culegeti  20 de nuci în jurul  data de Sf. Ioan (24 iunie la catolici).

Curatati-le  dar nu  le spălati. Se taie în 4 si se  pun in infusie într-un contenitor de sticla impreuna cu un litru de alcol bun (o cantitate  mai mare se va prepara de preferinţă într-o damigeana de sticlă cu gât larg). Pregatiti un saculet de in, in care veti  pune  condimente, cuişoare şi scorţişoară, asigurându-vă ca se închide bine si că aceste condimente nu trebuie să se amestece cu restul, caci numai aşa  se vor produce aromele. Inchideti bine  containerul  cu infuzia  de alcool cu nuci si puneti-l poziţionat într-o zonă parţial expusa la soare. Ocazional deschideti  şi  amestecati. 
Nu se filtreaza înainte de 60 de zile..Dupa această perioadă se topesc în 700 gr. de apă caldă  900 g de zahăr si lasati sa se raceasca.Scoateti  nucile  şi mirodeniile  si adaugati siropul de zahăr. Inchideti  recipientul si se lasa sa se odihneasca din nou pentru o lună. Apoi se  filtreaza cu filtru de hartie, Se recomanda  îmbutelierea în recipiente de sticlă de culoare închisă şi / sau pentru  a îmbunătăţi produsul,  în butoaie de lemn. Se poate opta fie pentru butoaie din lemn de stejar sau de castan cu condiţia ca butoiul sa fi  fost tratat în mod adecvat înainte de utilizare. Pastrarea lichiorului de nuci ar trebui să se facă într-un loc rece pentru un minim de 12 luni  dacă doriţi să apreciati pe deplin toate caracteristicile acestui lichior.
 Cojile  de nuci deja utilizate pentru infuzie pot fi exploatate în continuare pentru a obţine lichior vermut, adăugând un litru de vin alb sec.Odihniti noua infusie pentru cel puţin două săptămâni, după care, în mod corespunzător filtrati şi îmbuteliati.Poate fi servit ca aperitiv.
Selectarea de nuci la munţe ar trebui să fie facuta dupa data de 25 iunie , fază a perioadei de maturitate la nuci. Se  verifica prin perforarea nucii  in totalitate cu acul. Dovadă ca sunt potrivite pentru a fi utilizate  la infuzie se poate face după tăierea nucilor în patru. Se strânge între degete o felie cum se face cu lamaia si trebuie să se scurgă din ea sucuri! Acest lucru permite  a descoperi taninul  din coaja şi  miezul  imatur care contine o  cantitate de acid galic.




NUCA POTRIVITA


                                          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu