marți, 17 aprilie 2012

Delicii de lamaie





(reteta de Carmine Marzullo)

Ingrediente:

pentru 12/14 porţii

 pentru pain de spain:
6 ouă
150 g făină
200 g zahăr
1 lamaie rasa
1/2 plic de drojdie  (dizolvata in putina apa)

 pentru crema de lamaie:
1 litru de lapte
200 g zahăr
110 g făină
6 gălbenuşuri de ouă
2 lămâi (numai coaja)
1 plic de vanilie

 pentru sirop:
200 ml. de apă
100 ml. Limoncello
3 linguri de zahăr
1 lamaie

pentru crema de Limoncello
500 gr. smântână
300 ml. Limoncello
200 gr. cremă de lămâie
1 lamaie rasa



Mod de pregatire pain de spain:
 
Puneti intr-un vas  şase ouă, coaja rasă de la o lamaie, zahăr. Se amesteca toate  cu un tel pana cand amestecul devine spongios. Adaugati faina cernuta cate un pic, cate un pic din cand  in cand  şi continuati să amestecati, apoi se adauga drojdia dizolvată in puţină apă.
Se toarnă amestecul în forme pentru 12-14 delicii (forma de cupola) unse si presarate cu faina. Se coace la 180 de grade pentru 20/25 de minute(proba cu scobitorea).

Mod de pregatire crema de lamaie:

Se amestecă într-o cratiţă  galbenusurile cu zahăr, făină şi ou, se adaugă vanilie şi se adaugă laptele încet, astfel încât sa nu se obtina cocolose. Adaugati  coaja rasa de la o lamaie si se fierbe  pana cand crema se ingroasa. Scoateti  coaja de lamaie si imediat  presarati cu zahar tos. Lasati  să se răcească crema. Adaugati 100 g de frisca uşor batuta şi un pahar mic de limoncello.

 Pregătirea finală a desertului
Tăiaţi  baza de la  fiecare pan de spain. Cu o lingurita  scobiti o parte din interiorul miezului şi lăsaţi-le deoparte.

Pregătirea  siropului
Puneti  apa intr-o cratita cu zaharul  si coaja rasa de la două lămâi. După câteva minute se adauga limoncello si se lasa sa se receasca. Se imbiba cu sirop deliciile  şi se umplu cu crema  preparata. Se inchid cu baza taiata.

Mod de preparare   crema de acoperire


Se amestecă toate ingredientele enumerate la început (crema, limoncello, crema de lamaie, coaja rasa de lamaie ). Rezultatul va fi similar cu un sos bechamel.
 Intr-o tavă de prezentare, se toarnă un pic de crema. Aranjaţi peste crema deliciile umplute cu crema. După ce le-ati aranjat se toarnă peste ele crema lichida.
Se decoreaza cu  coaja de lamaie rasa.

Origini şi Tradiţii

Este dulcele "cel mai tanar ", dintr-o lunga seriei  care se întâlneşte în studiul privind tradiţiile patiseriei din zona Peninsulei Sorrentina, care afectează cele două coaste, Sorrentina şi  Amalfitana!

Creatorul acestui dulce, a cărui faimă a ajuns chiar in Japonia, este  Carmine Marzuillo, de mulţi ani preşedinte al asociatiei bucatarilor din peninsula Sorrentina, care, în laboratorul său, în bulevardul Nizza din Sorrento, este vizitat de cei care doresc să înveţe secretele sale.

Pentru delicii de lamaie, nu există secrete, pentru că de la prima sa prezentare - inceputul anilor '70 - la Princes Parc  (unde a fost bucătar-şef), nu a negat "reţeta" şi astfel, după recunoaşterea sa de gastronom Carnacina în orasul Formia (în timpul unei reuniuni de haute cuisine), a început răspândirea acestui dulce  incepand de la restaurantul "Vecchio Franceschiello", unde a fost bucătar-şef Marzuillo Alfonso, fratele lui Carmine.
Astazi, cu aceast  dulce incontestabil de origine sorrentina impreuna cu Limoncello, este lansat, de asemenea, mesajul  citriceculturII de lamaie din zona, numita “sfusato amalfitano”, cultivata pe cele  două  coaste, care din bulevardul Nizza a trecut graniţele naţionale .

SFUSATO AMALFITANO

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu