vineri, 23 martie 2012

Cum să curăţaţi calamar



În primul rând, tineti capul şi  trageti tentaculele  cu o miscare ferma, până când se desprinde capul (sacul) de  tentacule.
Eliminati trăgând uşor cartilagiul osos, şi încercând să nu-l rupeti (verificati  dacă nu s-a rupt, pentru a evita sa nu-l găsiţi atunci când mestecati).
Eliminati orice organe necomestibile conţinute în sac.
Clătiţi sacul sub jet de apă.
Separaţi tentaculele de ochii şi măruntaiele.
Eliminati  "ciocul"  care se gaseste intre tentacule..
Cu un cuţit răzuiti  ventuzele de pe tentaculele de calmar.
Clătiţi tentaculele sub jet de apă şi  sunt  gata pentru a fi gătite

Există două tipuri de calmari.Calamar şi calamar vero. Asa sunt numiti in România. In limba italiană, primul se numeste totano si al-doi-lea calamaro.
Primul are ataşat la cap două aripioare scurte triunghiulare.
Aripioarele de calamar vero sunt mai lungi si au formă de diamant.
Diferenta este ca  la calamar vero  carnea este mai fregeda si la calamar  carnea  este mai dura  şi este buna pentru prăjit.