joi, 1 martie 2012

Pizza pentru o tava 32x40




Ingredient
250 g de apă caldă
40 g de ulei de măsline extravirgin
30 g drojdie proaspătă sau 10 g de drojdie uscată
10 g sare
500 g făină 00(W 180-W260)



Mod de preparare
Daca e iarna,  folosit apa calda, dar nu prea mult (ar trebui să fie capabil să ţină degetul în el), de vară, folositi apa la temperatura camerei.
Pune apa intr-un recipient din plastic  unde trebuie facut  aluatul
Se dizolvă drojdia în apă. Pentru o bună creştere, este foarte important ca drojdia nu intră în contact direct cu sare.
Adăugaţi ulei
Adaugati jumătate din făină. amestecati
Atunci când se obţine o crema, se adaugă sare
Adăugaţi aproape toate făină cate un pic cate un pic.
Frământaţi de 4-5 minute
Lasăte niste făină pentru frământa de mână mai târziu
Cand aluatul nu mai se lipeste de recipient, se presara cu faina o suprafata de lucru si se torna aluat
Cu mâinile  presarate de faina se framanta  timp de câteva minute, adăugând făină rămasă, dacă aluatul este prea lipicios, să-las sa se odihnească timp de 4-6 minute şi încercaţi din nou
Atunci când obţinete o pastă fină, fără gogolose, se presare tava care va merge in cuptor cu ulei de floarea-soarelui o ulei extra virgin de masline
Puneti aluatul  in  tava şi apoi răsturnaţi-l. În acest fel, suprafata de aluat rămâne acoperit cu ulei si previne formarea crustei în timpul dospire.
Se lasa sa creasca in cuptor putin incalzit timp de câteva minute, pentru 50-60 de minute,
După 50-60 de minute, aluatul ar trebui să-au dublat în volum
Intindeti aluatul apăsând uşor,  să se întindă fara tragere.
Imprastiati sos de rosii (100 ml)
Adăugaţi condimente dupa gust (mozzarella, sunca, ciuperci, etc)
Se presara cu un pic de ulei extavirgin de masline de pe suprafata
Incalziti cuptorul la 220-240C
Gatiti pentru 10-12 de minute, lasand 4-5 minute, tava prin partea de jos a cuptorului, apoi transferat la centrul.
Pentru a găti uniform Ideal ar fi să-l transfere  pizza cand are consistent adegata  da la tava a la gratar de la cuptor