miercuri, 4 ianuarie 2012

Marmeladă de ceapa de Tropea I G P (Varianta cu ceapa de Buzău sau de Turda)



Igrediente
2 frunze de dafin
2-3 cuişoare
1kg ceapa de Tropea IGP
50 gr de coniac
2 linguri de stafide
1pahar de vin alb sau rosé sec
300 g de zahăr tost
300 g de zahăr brun

mod de preparare

Se curata de coaja si se spală ceapa, se usuca, se taie în jumătate şi apoi in felii subţiri.
Se pune într-un castron mare ceapa felii, se adauga zahărul alb si cel brun, frunzele de dafin,cuişoare, coniac şi vin.Se amestecă bine si apoi se lasa la marinat timp de minim 6 ore,amintindu-va  să  amestecati  din cand in cand.
Dupa ce s-a scurs timpul, ingredientele se pun  într-o cratiţă, se adaugă stafidele tinute in prealabil timp de 15 minute  în apă calduta, şi se fierbe la foc mic, deoarece se ingroasa (25-30minute).
Apoi opriţi focul, puneti  imediat marmelada în borcane,  cu capace  etans şi închideţi-le. Atunci când acestea sunt reci, punetile  în apă  si lasati sa fiearba pentru aproximativ 20 de minute. Lasati borcanele în apă până  când acestea se recesc, uscatile şi  păstratile într-un loc răcoros, întunecat.



Marmeladă este recomandat sa fie consumata cu cascaval uscat sau semiuscat tip parmezan.