vineri, 6 ianuarie 2012

Cum să gătesc PASTELE







Este  adevărat, gatirea  pastelor  în mod corespunzător   nu  este dificil  dar trebuie să urmaţi câteva sfaturi de bază.

Sa incepem cu alegerea vasului. Ar trebui să fie suficient de mare avand inaltimea   mai  mare decât diametrul său pentru a conţine o cantitate suficientă de apă. Ca o regulă  se recomandă 1 litru de apă la 100g de paste. Este  însă  necesar să se utilizeze o cantitate de  apă  mai  mare  decât  această  indicaţie  pentru că  în  timpul relativ scurt de gătire pastele  făinoase  au nevoie de o temperatură constantă şi se obtine mai uşor cu o cantitate  mai mare de apa. In apa trebuie să se adauga sare de mare grunjoasa,  aproximativ 10  g. (aproape o lingurita )  pentru 1 litru de apă. Nu se poate determina momentul  exact  al  fierberii  pastelor deoarece ele depind  de  dimensiunea  şi  de  grosimea acestora.Pastele proaspete sa fierb mai putint  ca  pastele făinoase uscate. Pentru  aceasta nu este posibil să se determine timpul exact de pregatire . Punctul de coacere este atins atunci când pastele la exterior sunt fierte în timp ce interiorul său este crud inca.Acest punct este definit de bucătarii  italieni  cu termenul de "al dente". Inainte de timpul de fierbere recomandat de către producător pe ambalajtrebuie să gustati din cand in cand o cantitate mică de paste pentru a controla nivelul la care s-au fiert.Nu uitati ca pastele mai trebuie amestecate pe foc inca 1-2 minute in sos. De asemenea, reţineţi că, paste nu trebuie să fie trecute sub apă rece altfel acestea îşi pierd stratul lipicios de amidon necesar pentru a  se lega bine cu sos.Singura excepţie este pentru pastele care urmează să fie servite reci.


Nu  uitati 


1- Ar trebui să fie o mulţime de apă. Ca o regulă - cel puţin 1 litru de apa la 100g.de paste. Pentru lasagna este  nevoie ca raportul apa –paste sa fie  mai mare.


2- Se adaugă ulei doar în cazuri excepţionale. Numai la foile  mai mari de paste cum ar fi cele de lasagna sau la pastele proaspete care s-ar putea lipi.



3- Aduceti apa la punctul de fierbere  Puneti sare de mare  grunjoasa10 gr. pe litru.Pastele  lungi se arunca in apă toate împreună, pastele scurte turnati putin cate putin.



4-Se amestecă cu  o furculiţă de lemn, astfel încât  pastele sa nu se lipeasca  înca din faza iniţială.



5-Puneţi capacul ca sa acoperiti  oala doar 2 / 3 din diametru astfel ca aburul sa poata iesi şi pastele sa se fiarba uniform.



6-Gustati  pentru a vedea dacă pastele sunt "al dente". Este necesar să facem o proba din cand in cand.



7-După ce pastele au ajuns la gradul potrivit de coacere scurgeteti  pastele dintr-o dată,şi punetile pe foc în sos pentru  inca 1-2 minute.



8-Pastele se trec pe sub apă rece numai cand sunt  servite ca o garnitura sau pentru salate. Răcirea cu apă insemna a opri procesul de gătire.