marți, 29 mai 2012

Cireşe in sirop de casă




ingrediente:
2 kg cirese (sănătoase, ferme şi coapte)
200  g de zahăr (pentru 1 litru de apă)

Mod de preparare:
Cireşele  se spală, se elimina coditile şi samburii(clic aic), se lasa la uscat pe o cârpă curată.
Puneţi-le într-un  borcan(clic aic) care se poate închida ermetic si in care încearcati să le aranjati în aşa fel încât să ramana spaţii goale cat  mai puţina posibil (fără apasare!).
Pregătiţi un sirop cu zahăr şi apă: se pune o cratita cu apa pe aragaz şi se toarna zahărul, apoi se aduce la fierbere şi se amestecă până când zahărul s-a dizolvat complet. Cand siropul  e rece, se toarnă peste cireşe în borcan, agitând din cand în cand pentru a  iesi orice bulă de aer (opriti-va cu turnatul siropului  la 2 cm de  marginea borcanului).
Închideţi borcanele şi puneti-le  la sterilizat, menţinându-le intr-o oala cu apa timp de 5-6 minute de la momentul in care incepe fierberea. După acest timp, opriţi aragazul şi lasati sa se răcească borcanele în aceeaşi oală. Atunci când s-au răcit, scoateţi-le din apa, se usuca bine si se pun intr-un loc răcoros si  la întuneric.

Lasati cireşele în borcane  cel puţin o lună înainte de a le consuma.