luni, 24 iunie 2013

Urda (ricotta)



Este în primul rând un produs lactat, care, împreună cu parmezan,pentru un copil la înțărcare, este recomandata chiar și pentru cei care trebuie să urmeze  diete controlate de calorii și este delicioasa atunci când se utilizează ca ingredient principal pentru magnifice dulciuri. Aceasta este ricotta (urda).
Ricotta nu poate fi considerată  o brânză. Se obține din zer și nu din lapte. Numele derivă din faptul că tratamentul termic  suferit de zer reprezintă în general cea de-a doua coacere, după care s-a utilizat pentru producția de brânză. In Friuli se rade afumata pe cjarsons, in Toscana este amestecata cu spanacul  pentru Gnudi, în Campania este protagonista pentru lasagna de carnaval, pastiera și celebra pizza prăjita, în Puglia este folosita  pentru panzerotti, in Salento se  prajeste, ca în Molise. In Sicilia domnește suprem în produsele de pațiserie și nu numai, în Sardinia este în ravioli dulci de Gallura și de multe ori în culurgiones,  celebrele paste umplute.
Pe scurt, se pare că ricotta este produsul  lactat prin excelență național, nu numai că il vei găsi în preparatele din cele mai multe bucătării regionale de-a lungul cizmei. De aceea  se produc mai multe tipuri. Aceasta poate fi de vaci, de oaie, capră, bivoliță, dar, de asemenea, mixta. Poate fi proaspata si cremoasa sau uscata pentru ras  și poate fi de asemenea, afumata, deci pentru toate gusturile.
În Campania, în plus față de ricotta de bivolita, este răspândita ricotta din “fuscella”, ricotta de vaci, care își datorează numele de la containerele in care a fost pusa sa se scurga zerul.
În Sicilia lângă ricotta de oaie proaspăt utilizata pe scară largă în cofetărie, se
produce una uscata care este rasa peste paste. Cannoli cu ricotta este, probabil, cea mai cunoscuta specialitate de patiserie siciliană, pregătita doar o singură dată în timpul carnavalului, dar acum răspândita pe tot parcursul anului și exportat peste tot în lume. Umplutura va fi preparată prin amestecarea de ricotta, zahăr, vanilie și scorțișoară, cernerea lor și apoi combinarea cu ciocolată, fructe confiate și scorțișoară. Cu toate acestea se vor umple cannoli pregătite separat și anterior prăjite. Poate pentru că ricotta  este relativ rapid și simplu de a se obține,
este un produs care joacă un rol principal în dieta noastra și în bucătăria italiana.

Afla mai mult despre urda DOP click aici 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu