miercuri, 12 iunie 2013

Ulei de arahideArahide (Arachis hypogaea L.) este o plantă de origine din America de Sud (probabil provine din Brazilia).
Uleiul din semințe de arahide este o substanță uleioasă de culoare galbenă. Compoziția sa medie în acizi grași este după cum urmează:
18% acizi grași saturați
55% acizi grași mononesaturați
27% acizi grasi polinesaturati.

Din punct de vedere calitativ, uleiul din semințe de arahide este exact la mijloc între uleiul de măsline și alte uleiuri din semințe (ulei din semințe de porumb, seminte de floarea soarelui, etc.). Uleiul din semințe de arahide, spre deosebire de multe alte uleiuri din semințe, poate fi utilizat pentru prajit, dar va reamintiesc că, spre deosebire de credința comună, uleiurile din semințe nu sunt potrivite pentru  prăjire. O absolut mai buna alegere pentru prajit este  folosirea uleiului de măsline extravirgin. Uleiul de arahide, având în vedere prezența discretă a acizilor grași mononesaturați (un ulei este, mai bun cand cantitatea de acizi grași mononesaturați este mai mare) și punctul sau de fum este de 230 ° C pentru ulei rafinat, 160 -180 ° C.uleiul  nerafinat poate fi considerat ca o alternativă salutara a uleiului de măsline extravirgin, în cazul in care rețetea cere prăjirea alimentelor.