duminică, 10 iunie 2012

Tehnica de gătit 5


Coacere umeda la cuptor

Mod de preparare

Se inmoaie legumele (dupa gust sau dupa reteta) in putin ulei in cratita la foc mediu. Se incalzeste cuptorul la 160 °. Puneti carnea peste legume. Se toarnă restul de ulei peste carne.Se pune capacul si se gateste la cuptor la cca. 160 ° .
Se toarna în mod regulat  propriul său sos peste  carne.
Un sfert de oră înainte de sfârşitul timpului de gătit, scoateţi capacul.Aduceti 
temperatura la 180 ° şi apoi lasati carnea sa se coloreze uşor.
Daca  gătiti carne de păsăre:  intepati  cu un băţ de lemn carnea. În cazul în care lichidul care iese este limpede, carnea este gătită.
Daca gătit bucăţi de carne  pentru a verifica gradul de coacere, trebuie un termometru pentru carne (intepand „in inima” carnea). Dacă doriţi in sânge, se opreste la 55 ° . În jurul  de 60°-65°  veti  avea un gătit mediu si carne bine facuta la 70° .Mai mare? Necomestibil.
Înainte de servire,  înveliţi  carnea în hârtie de aluminiu si se lasa sa stea în cuptor pentru aprox. 10 minute. Cu lichidul rezultat  din gătit pregătiti un sos.Serviti cu sos, legume şi carne.
General
Acest tip de gătit se face fără alimente rumenite, care se coc la foc mic într-o grăsime în tigaie de gătit cu  capac. Colorarea  alimentelor  se face în timpul ultimului sfert de oră de gătit, cu scoaterea capacului.Potrivit pentru acest tip de cocere sunt: bucăţi de carne frageda(ovine,bovine,porc) şi păsări de curte
De exemplu, picior de miel, muschi  de carne de vită, rinichi de bovine,cotlete de ovine  şi nuca de bovine,  toate tipurile de păsări tinere si vanat cu pene, tinere

Sfaturi
Carnea se coace pastrand, în mod special, valorile  nutritive.
Deoarece nu se formeaza nici o forma de crusta, carnea este uşor de digerat