joi, 21 iunie 2012

Otet aromatizat



Mod de preparare:

veţi avea nevoie de:
sticle sterilizate(vezi cum se procedese)  in  care doriţi să-l pregătit.
etichete adezive pentru a denumi produsul si nota  data preparări.

Se toarnă ceva  mai putin de 500 ml (in general 5% minus) de otet alb sau  rosu, sau oţet de  mere într-o  sticla, se pun ierburi aromatice sau fructe si se  lasa sa se odihneasca pentru 15-20 zile, inchise si intr- un loc racoros. Puteţi folosi, ingrediente în stare proaspătă,pentru  ca botulismul  în medii acide, nu se formează

- Oţet de busuioc:
Adăugaţi  2 linguri de busuioc uscat, 1 vârf de cuţit de zahăr,  1/2 lingurita de usturoi tocată, 1 frunza de dafin, o crenguta de oregano proaspăt şi frunze proaspete de busuioc din abundenta.

- Oţet de afine si tarhon:
Adăugaţi 1/2 cană de afine  facute  piure si indulcite cu o lingura de zahar , un pic de piper, un vârf de cuţit de seminţe de susan, tarhon proaspăt şi  zece afine intregi.

- Oţet cu capere:
Adăugaţi  2 cepe taiate marunt, 2 linguri suc de lamaie, 1/2 lingura de sos Worchester, 2 linguri capere, un varf de seminţe de susan.

- Oţet de ţelină:
Adăugaţi  2 linguri de telina tocata, 2 linguri de seminţe de ţelină,   ½ lingura de mustar, 1/2 lingura de zahar, o tulpina de telina cu frunze si o frunza de dafin.


- Oţet frantuzesc:
Adăugaţi  1 catel de usturoi tocat, 1/2 cana rosii tocate marunt, 1 lingura de zahar, 2 lingurite patrunjel tocat, o crenguta de rozmarin si una de cimbru.

- Oţet de usturoi:
Adăugaţi 3 catei de usturoi tocat,  2 catei de usturoi taiati felii pe lungime, 5 catei de usturoi si 10 catei de usturoi, cu coaja.

- Otet picant:
Aăugaţi 2 linguriţe de ardei iute tocat  inclusiv seminţele , 2 ardei intregi proaspeti iuti roşu şi verde, ardei iuti mici  din abundenta, câteva felii de roşii uscate.

- Oţet italian:
Adăugaţi 2 catei de usturoi tocat, 1 lingurita de busuioc uscat şi câteva frunze proaspete de busuioc, 1 lingurita oregano şi 1 crenguta de oregano proaspat, 1/2 lingurita mustar, 1/2 linguriţă de zahăr , 1/2 lingurita de sare si 2 linguri de suc de lămâie.

- Oţet aromat cu ceapa:
Adăugaţi  1/2 cana de ceapa tocata, 2 lingurite usturoi tocat, niste fire de chivas şi 2-3 cepe eşalotă  întregi.

- Oţet de zmeura:
Adăugaţi1/2 cana de zmeura facute   piure si indulcit cu o  lingura de zahar, 1/2 lingurita piper, 1 vârf de cuţit de seminţe de susan şi 10 bucati de zmeură proaspătă  (sa fiti atenti la piper, deoarece otetul  face piperul  foarte picant )

- Otet de tarhon:
 Adăugaţi  2 linguride  tarhon uscat, 1 catel de usturoi tocat, 1 vârf de cuţit de zahăr, o crenguta de tarhon proaspat.

- Otet de mure:
  Adăugaţi  200 g. de mure facute  piure si indulcite cu o lingura de zahar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu