duminică, 24 iunie 2012

Cum să recunoasteti peştele proaspăt?




Peştele  începe să miroasă urât de la cap, spuneau  bunicile noastre. Prima regula este atât de bine stiuta  să nu cumperat niciodată peşte fără cap, pentru că puteţi fi absolut siguri că peştele  fără cap este putred.
Fiti  suspiciosi, chiar dacă  mai este capul , dar este pătat cu sânge. Acest lucru se întâmplă mai ales cu ansoa, sardine şi macrou, peşti care sunt foarte delicati, şi, prin urmare deteriorarea  este mai rapidă.Aceste pete de sânge certifica faptul că nu este peşte proaspăt.
Peştele, de fapt, este un aliment mult mai perisabil  decat carnea, datorita enzimelor proteolitice şi bacteriilor deja prezente în animale, în special dacă este păstrat la temperatura camerei. Deci, nu cumparati peşte care a fost depozitat pentru perioade lungi de timp în loc nonrefrigerate  sau mai rău încă este vândut de către vânzători de stradă si se află  expus la soare. Frigul  este singurul  mod care poate întârzia în mod eficient procesul de descompunere. Nu întâmplător este vorba de peşte proaspăt prins in aceeasi noapte sau maxim cu  o zi înainte. A doua regulă este de a cumpăra peşte deja eviscerat sau congelat  , deoarece în burtă se pot ascunde capcane urâte.
Atunci când  cumpăraţi peşte de la piaţa de peşte sau de la un supermarket, trebuie să ascuţiti simţurile. Mai ales trei: vedere, miros şi atingere.

Vedere
Uitati-va  la el cu atenţie. Ochii de peşte ar trebui să fie luminosi, iesiti in afara, cu corneea transparentă. Dacă sunt sticlosi, acoperiti cu un strat alb, aveti grija. Branhiile  ar trebui să fie roşii şi umede. În cazul în care culoarea tinde spre maro, peştele nu este proaspăt. Culoarea pielii trebuie să fie vie, sclipitoare, aproape metalica. E grav daca pielea  este mata sau are tentă gălbuie.
Atingere
Caracteristicile de inspecţie vizuală poate fi modificate, însă viclean. Nu întâmplător pestii pe bancul din magazin sunt înconjurati de gheaţă, de multe ori sunt stropiti cu apă şi expusi  la lumină puternică.
Toate aceste trucuri sunt descoperite prin atingere. Peştele  proaspăt are, de fapt, un trup solid si elastic. Dacă apăsaţi pe carne cu un deget,  puteţi înţelege dacă este prospat in cazul in care isi reia imediat forma sa originală, dar în cazul în care ramane amprenta degetului, uitati-va în altă parte. Puteţi apuca, de asemenea, peştele de coadă şi ţineţi-l vertical pe banc.Dacă peştele este proaspăt, corpul este rigid şi nu tinde să se deformeze. Atentiei, de asemenea, la solzi! Acestia trebuie să fie lipiti de corp. Ultima soluţie optimă pentru a demasca trucurile  este de a scufunda  peştele  într-un recipient cu apă: în cazul în care merge repede la fund este proaspat, în cazul în care pluteşte este "dus".
Miros
Peştele pute atunci când începe să putrezească. În schimb, indicele de prospeţime este mirosul  slab de alge marine, sare, miros placut de mare. Aceste reguli simple, nu se aplică la toate soiurile de peşte.

Cefalopodele  (calmar, sepie, caracatita, caracatita baby), ar trebui să fie întotdeauna cumpărate  întregi (nu  în inele). Cele care sunt proaspete au aspect de piele perlata, cu ventuze lipite de tentaculele. În cazul în care pielea este de culoare roz(nu mai totano are aceasta culoare naturala) sau ingalbenita şi se desprinde uşor, nu este un produs proaspăt.
Crustaceele (homari, raci) trebuie se fie achiziţionate vii, dacă doriţi să fiti  siguri suta la sute. Dacă sunt morţi, coaja trebuie se fie încă de culoare roşie-rozalie, o suprafata umedă şi strălucitoare, miros bun de mare. Cumparati crustacee deja fără coja, sau fără cap, numai în cazul în care acestea sunt congelate.

Fructele de mare (stridii, midii, scoici) trebuie achiziţionate  strict vii, în ambalaje , care  prin lege trebuie să fie etichetate cu o marcă de sănătate care  indică trecerea lor într-un centru de depurare. Aceasta etichetare este obligatorie  si pentru peştele  congelat , indicând zona de captura, metoda de producţie (captură sau de crescătorie) şi data de expirare.

Un peşte congelat are termen de expirare de 4 luni.

Peştele  şi  sănătatea:
peştele nu este doar un aliment bun pentru a fi  mâncat, ci şi pentru sănătate. Grasimile nesaturate - omega-3, acizii graşi - care fac acest aliment, probabil, unul  dintre cele mai bune alimente pentru o alimentatie corecta, împreună cu fructele  şi legumele. O caracteristică a peştelui  este conţinutul de grăsimi, care poate varia în funcţie de specie. Printre speciile de peşte gras sunt incluse ton, somon,  anghila, midii, scoici, creveţi. Printre speciile de peşte slab sunt printre altele  cod, merluciu, dorata, dentex, păstrăv, peşte-spadă, calcan, lup de mare.
Peştele  ar trebui să fie consumat de cel puţin trei ori pe săptămână. Cu toate acestea,  statisticile  şi sondajele  arată că, în ciuda proprietatilor  sale benefice, nu se consuma cantitatea recomandată de peşte. Poate că motivul constă în costul  peştelui, cu siguranţă superior fata  de alte alimente, dar, de asemenea, prin diferitele  tehnici de pregătire şi de  gătit, curăţare, preparare, sosuri şi condimente. Nu oricine stie  cum se poate găti peştele.




Toate informaţiile citite pe acesta pagina de blog ar trebui să fie luate în considerare doar orientativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu