sâmbătă, 14 septembrie 2013

Arta din bucataria italiana : 10 greseli de evitat


Doar să faceti o excursie în SUA ( dar si în Germania ), pentru a vedea modificarea ritualurilor noastre culinare .Ketchup folosit ca sos de roșii, cappuccino la orice oră . Aici,prin urmare sunt cele 10 reguli care încalcă clișeele despre alimente din casa noastră, populară în străinătate si pentru a învăța străinii cum să evite ororile culinare când se aseaza la masa sau se bucură de o specialitate italiană .

1 - Niciodată , niciodată se serveste un cappuccino la mese
Cafea și cappuccino sunt mândria  italiena în lume , dar prima se consumă la micul dejun, in cursul zilei sau la sfârșitul mesei. Cappuccino la micul dejun , însoțit de un dulce ( de preferință, un croissant , brioșe , sau dacă preferați alceva, am putea adăuga ) . Dacă doriți , puteți comanda un cappuccino după o masă , dar se știti că un italienii nu ar face asta .

2 - Risotto și paste nu sunt o garnitura
Organizarea  mancarurilor  în bucătăria italiană este un ritual  și prevede că paste si risotto sunt servite ca feluri de mancare singure și unice ( cu excepția specialitatilor , cum ar fi Osso buco alla Milanese cu risotto )  Servirea  pastelor  sau risotto lângă un alt aliment este o eroare care se intalneste în multe țări , dar în Italia este considerat un sacrilegiu .

3 - Nu turnati ulei in apa  pentru paste
Toate condimentele se adaugă o singură dată cand  pastele  sunt scurse și servite  în farfurie.Niciodată la  apa de gatit. Un pic de ulei se adauga la apa de gatit numai la gatitul foilor de lasagna.

4 - Ketchup pe paste sau pizza : Va rog , nu se poațe ...
Aceasta este o combinație de care italienii raman  socati : chiar dacă ketchup are afinitate cu sos de roșii , adaugărea la paste sau pizza este considerată o infracțiune culinara  adevărata . Păstrați-l pentru cartofi prajiti sau hot dog , va rog.

5 - Spaghete Bolognese ? Nu, numai tagliatelle !
Acesta este probabil cel mai cunoscut fel de mancare preparat  din bucătăria italiană , cel mai exportat , dar nu există un restaurant în Bologna in  care  se găteste spaghete . Acest lucru se datorează faptului că  sosul bolognese se foloseste la condimentarea  tagliatelle , nu spaghete . Vi se pare un detaliu minor ? În bucătăria italiană ghicirea combinației  potrivite intre paste si sos este  obligatorie.

6 - Paste cu pui , niciodata in Italia
Vorbind  cu americanii se dovedește că una dintre cele mai renumite retete considerate ca " tipic italiana " , este  paste cu pui . E jenant  dar trebuie să vă spun că în Italia nu există nici unu care sa  va serveasca un fel de mancare de genul asta.

7 - " Salata Caesar "
Aceasta salata , care ia numele de la creatorul său , Caesar Cardini , este una dintr-o listă lungă de mâncăruri create de bucătari de origine italiană , dar sunt necunoscute în Italia.

8 – Fata de masă cu patrate roșii și albe nu există
Pentru unii, in mod ciudat,  aceasta  față de masă este asociata cu alimentele  noastre și stereotipul de " mananca- spaghete " toate restaurantele italiene dn străinătate il folosesc . Probabil turistii care viziteaza Italia vor fi dezamăgiți când vor afla că noi ,  nu folosim  vreodată . Poate doar un restaurant pentru turisti.

9 - " Fettuccine Alfredo " sunt renumite doar în străinătate
Aceasta este , probabil, cel mai curios lucru  de acest  top ten . Fettuccine Alfredo este un fel de mâncare " italiana ", cel mai celebru în Statele Unite, dar total necunoscut în Italia . Aceste fettuccine, servite cu unt și Parmigiano Reggiano , au fost de fapt inventate  în Bel Paese de Alfredo Di Lelio , un proprietar de restaurant din Roma , dar nu au fost difuzat și nici nu a devenit un " fel de mâncare tradițional " . Cu toate acestea,  peste ocean sunt incredibil de populare și au devenit un simbol al Dolce Vita . Turistii americani care ajung în Italia, în speranța de a gusta Fettuccine Alfredo în orice restaurant din peninsula sunt priviti cu dezaprobare
 .
10 - Învață respectul pentru tradiție și sfatul mamei
Ea a învățat să gătească de la mama sa,  care  a învățat de la mama sa , care la rândul său a învățat de la mama sa și așa mai departe . Acesta este un sistem testat . Dar ceea ce fiecare mama învață pe fiica în bucătărie ? Că iubirea este centrul a tot . Mâncarea italiană este întotdeauna împărtășita cu cei dragi . Dragostea și familia sunt totul .

Doua  exemple de retete citite  pe un site romanesc de bucatarie care se mandreste……….cu….
unde gătitul e o artă
Spaghete cu scoici şi calamari
1/2 cana vin alb sec, plus 2 linguri
20 scoici mari de lac (mercenaria)
1/2 lingurita sofran
1/4 cana unt
1 cana ceapa taiata felii de circa 5 mm grosime
sare
130-150 g paste
2 linguri ulei de masline
1 lingurita ghimbir ras
1 lingurita usturoi, tocat marunt
15-20 rondele de calamari
1 cana rosii proaspete, taiate cubulete
1 lingura patrunjel tocat (sau coriandru)

Mod de preparare
………………………………………………
Fierbeţi pastele al dente, în multă apă cu ceva sare. Scurgeţi-le şi păstraţi-le la cald.
……………………………………………………………………………………..
------------------------------------------------------------------------------------------------
Nu comentez  modul de preparare  caci  nu are rost.Numai niste randuri de mai sus:
Paste…? Un sos de peste puoate folosi doua  tipuri  de paste: spaghete sau linguine (numite si bavette).
130-150g …….de paste?  O portie de paste este intre 100-120g/ persona, pentru cate persoane este acest
sos?
Am calculat un timp potrivit pentru a termina sosul  pe  cand autorul  retetei  racomanda   pregatirea  pastelor  si pastrarea……la cald. Mai trebuie minim 20 de minute.
Probati si voi. Pastrati pastele  la cald si uitati-va ce sa intampla dupa 20 de minute.
Dar  care este MOTIVUL pentru ca pastele trebuie pregatite nainte?……….. MISTER!

A doua
Spaghete cu ton si ardei

Ingrediente:
1 ceapa mica (maruntita)
1 ardei rosu (fara seminte si taiat fasii)
2 linguri ulei
400 g tomate maruntite din conserva
2 lingurita oregano uscat
4 linguri ketchup
400 g ton
1 ou
350 g spaghete
25 g parmezan
50 g paine

Mod de preparare:
Găteşti ceapa cu ardeiul într-o tigaie, cu jumătate din cantitatea de ulei, până se înmoaie, dar fără să se coloreze. Adaugi roşiile, oregano, 3 linguri de apă şi ar­deiul şi acoperi, lăsându-le la fiert pentru 10 minute, lei tigaia de pe foc, adaugi ………ketchupul,………………………
Un singur comentariu……..

Cititi punctul 4: Cele 10 greseli de evitat de mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu