joi, 9 august 2012

Vinete crud in ulei



ngrediente:

vinete de tip lung,
sare de mare fina,
 oregano,
usturoi,
ardei iute,
ulei extravirgin de măsline,
oţet de vin alb.

Mod de preparare

Curatati de coaja vinetele, se taie în felii pe verticală  cu o grosime intre 0,3 si 0,5 cm  dupa care le   tăiati în fileuri. Puneti-le într-un recipient  în straturi, presarati cu sare  fiecare strat din  abundenta, se acoperă cu apă şi cu o placă peste care se pune  o greutate astfel   ca vinetele sa  ramana acoperite cu apa pentru 24 de ore. Apoi se spala,  se storc bine cu ajutorul unui  pasator de cartofi pentru a elibera toata apa amara. Dupa aceasta operatiune se pun într-un recipient şi se acoperă cu oţet alb pentru încă 24 de ore. Ajutându-vă  tot de un pasator mai  strângeţi o data. Puneti-le din nou intr-un castron şi se condimentează dupa gust cu oregano, usturoi tăiat în felii subţiri, ardei iute şi un pic de ulei de măsline. Întoarceţi-le bine si amestecati uniform.Lasati-le sa se odihneasca 25-30 de minute apoi puneţi-le în borcane de sticlă în prealabil sterilizate,presati-le un pic  lăsând un centimetru sub nivelul de  inchidere, acoperiti cu ulei si cu ajutorul  unei scobitori lungi, inserati cu grija in borcane pe lateral pentru a scoate toate bulele de aer, astfel ca uleiul sa pătrunda peste  tot. A doua zi dupa ce va  asiguraţi că acestea sunt bine acoperite cu ulei, inchideti borcanele cu capace. Ele pot fi consumate dupa aproximativ 2 luni.

Pentru un borcan de 720 ml, se vor lua  aproximativ 2,5 kg de vinete.
Când deschideţi borcanele  nu uitaţi să păstraţi restul acoperit cu ulei si nu bagati la frigider.
Puteţi folosi, de asemenea, un amestec de 50% din ulei extravirgin  de măsline şi 50% de ulei de florea soarelui sau 100%  ulei de floarea soarelui, dar nu va avea acelaşi gust ca şi cele conservate cu ulei extravirgin de masline.


Pasator de cartofi