sâmbătă, 25 august 2012

Caracatită cu cartofi



Ingrediente pentru 4 persoane:

800 g caracatita proaspeta sau congelata
1 kg cartofi  galbeni
1 ceapa rosie mare  sau 2  medii
4 linguri de ulei de măsline extravirgin
2 catei de usturoi
½ de legatura de patrunjel
ardei  iute sau piper negru dupa gust
sare. Dupa gust

Mod de preparare

Într-o cratiță, de preferință de lut, puneti  la prajit ardeiul  iute, usturouli si ceapa taiata in felii subtiri,.De îndată ce uleiul este fierbinte, adăugați caracatița, curătata (a se vedea reteta).Caracatița poate să fie întreaga sau tăiata în bucăti deja, nu prea mici.Se amestecă si se fierbe timp de aproximativ douăzeci de minute.Se  adapteaza  timpul pe dimensiune  tinând cont de faptul că pentru o caracatiță proaspătă de aproximativ 400 g trebuie să fie un timp total de aproximativ o oră.Trei sferturi de oră avem nevoie în schimb, daca este  congelata, După 15-20 de minute se adauga cartofii curatati si taiati in bucati mari. În ceea ce priveste sarea.caracatită este sarata pe cont propriu, atunci este recomandabil să nu se adauge.Există întotdeauna timp, iar spre sfârșitul gătitului, gustati si se ajustează, dacă este necesar, cu sare si cu picant, Preparatul  trebuie sa fie gătit  acoperit cu capac si doar spre sfârșit  se descopera.In cazul în care. este necesar, scoateti capacul si ridicati căldura.
La sfârșit  se presara cu patrunjel tocat fin, cu piper proaspat macinat, dacă nu ați folosit ardei iute si se serveaste, în farfurie incalzita.