miercuri, 22 august 2012

Ceafa de porc la cuptor cu mere




Ingrediente pentru 4 persoane:

1 kg de ceafa de porc intreg, fara os
4 cătei de usturoi
2 mere verzi
1/2 lingura de praf de mustar
2 linguri de zahăr brun
1 pahar  de supa de legume
2 pahare de vin rosu
10 boabe de piper negru
4 linguri de ulei extravergin de măsline
sare
piper

Mod de preparare:
Legați   carnea cu un snur alb de bucatarie.Se presara, masand, cu sare sii piper si se  rumeneste  într-o tigaie cu patru linguri de ulei fierbinte.
Între timp, se fierbe vinul si supa cu cuisoare, zahar, mustar, piper zdrobit si sare. Odata rumenita bine scoateti carnea din tigaie, puneti-o pe un vas de copt si aranjati în jur mere, decojite si  tăiate în cuburi.
În acest moment, stropiti  cu vin fierbinte, se acopera cu folie de aluminiu si se pune în cuptorul preîncălzit la 200 de grade.
După 20 de minute, se reduce temperatura la 180 de grade și se coace timp de aproximativ o oră, punand din când în când sosul peste friptura.
Cu un sfert de oră de a se sfârsi  timpul de coacere , scoateti folia si se continuă  a găti friptura descoperita.
Odata fiarta, se scurge carnea si lăsati-o să se odihnească. Se cerne sosul, se zdrobesc  merele  cu o lingura si se gateste la foc mare pentru a sa obtine un sos  caramelizat. Adăugati sare si piper după gust.
În cele din urmă, eliminati  snurul, taiati felii de carne, aranjați feliile pe un platou si se stropeste  cu sos fierbinte.