miercuri, 22 mai 2013

Sosul “carutasului” (carrettiera)



Ingrediente pentru 4 persoane:
100 g costita de porc (pancetta)
300 g hibri (proaspete) sau 100 g  (uscate)
100 g ton în ulei  (scurs)
2 catei de usturoi proaspat
50 g ulei extravirgin de masline
50 g Parmigiano Reggiano sau grana padano (ras)
50 g pesemet  (macinat mare)
sare fina dupa gust
piper negru macinat dupa gust
mod de preparare
Intr-o tigaie, puneti ulei de măsline, căliți cățeii de usturoi cojiti pana  cand capata culoarea aurie apoi, scoateți usturoiul și se adaugă costita taiata în fâșii și se prăjește la foc mic.
Curatati  ciupercile  hibri cu o carpa uda (ciupercile  nu se spala niciodata cu apa), taiati-le păstrând separat tulpinile de palarii, dar în cazul în care le  folositi pe cele uscate trebuie să le înmuiati în puțină apă pentru o oră și apoi se taie în cuburi.
Când pancetta începe sa-si modifice  culoarea adaugati ciupercile, un pic de sare,
piper negru proaspat macinat si se fierb timp de 10 minute, adaugand putina apa daca este necesar.
După 10 minute, se adauga tonul tocat si se gateste 2-3 minute.
Indepartati  tigaia da pe flacara, lasati sa se receasca si se amestecă parmezanul.
Fierbieti pastele al “dente”
Separat intr-o tigaie, prajiti pesmetul bine, adaugati pastele  la sos si amestecati. Presarati cu pesemet prajit si amestecati din nou. Serviti, va rog.
Acest sos poate fi folosit pentru condimenta orice tip de paste uscate realizate din
grâu dur, în special spaghete.