miercuri, 22 mai 2013

Sirop de trandafir

TRANDAFIR GALLICA




Ingrediente:
300 g  petale de trandafir,
1 litru de apă,
1-1,5 kg zahăr.
o pastaie de vanilia
lămâie sau sucul  de la 1 lămâie

Mod de preparare:

Curățați petalele de orice insecte, praf sau frunze si spalat. Lasati-le la infuzat timp de 24 de ore în apă clocotită. Se filtreaza,se storce petalele și se cântăresc: pentru fiecare kg de produs se adaugă 1 kg de zahăr, dacă doriți să păstrați câteva luni sau 1.5 kg, dacă doriți să păstrați pentru aproximativ un an. În acest moment, puneti totul din nou pe aragaz și se aduce la fierbere cu flacara mica. Se lasă să fiarbă aproximativ 15 minute.
Important: siropul nu trebuie sa se coaca, și trebuie să se ajungă la temperature dorita în cel mai scurt timp posibil. Adăugați sucul  de la o lamaie (sau puneti lamaia bine spalat si taiat in patru la infuzat cu petalele) si  seminte de vanilia. Este bine să imbuteliati siropul fierbinte pentru o mai bună conservare a produsului pregatit.De fapt, fără a utiliza conservanți artificiali, există riscul sa prinda "flori"de mucecaie.

Odată  siropul  de trandafiri a fost o prezență constantă în bucătăria genoveza, în special în Valle Scrivia s-a raspandit  cultivarea pe scară largă a trandafirilor  pentru sirop, care au fost prezenti nu numai în grădini și livezi, dar și în parcurile  vilelor  și mănăstirilor, apreciati pentru proprietatile lor medicinale.
Siropul  de trandafiri este legat de lucrurile din trecut, amintirile  vechi, plăcerile rafinate ale trecutului cum  ar fi sticle elegante, cu etichete scrise de mână, care au fost cu mândrie pastrate în cămară.
Recoltă are loc între sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie. De dimineață, la primaora se culeg trandafirii,   momentul în care dețin cel mai mult parfum.
Cele mai bune soiuri utilizate pentru producția de sirop sunt trandafir Rugosa, originar din Japonia și Manciuria, Muscosa ca pare să fi provenit de la o variatie genetica de centifolia și se caracterizează printr-un număr mare de tepi mici, care dau un  aspect neobisnuit de placut  și Gallica, deja prezent în grădinile  grecesti și romane.
Acestea sunt toate soiuri vechi, cu flori foarte parfumate și, prin urmare, foarte potrivite nu numai pentru producția de sirop, dar, de asemenea, pentru gemuri și lichioruri. Si petalele sunt, de asemenea, cerute de patiserie.
Siropul de petale de trandafir are o culoare și un miros puternic.
Acesta poate fi folosit pentru a aromatiza băuturile  și alimentele: diluat în apă rece, cu adăugarea de câteva picături de suc de lămâie, acesta devine o băutură răcoritoare, adaugat la un pahar de vin alb rece sau la un cocktail de fructe, este un aperitiv delicat. Este gustos, chiar și în ceai fierbinte. Potrivit in sorbetti si la inghetata cu arome delicate  (cum ar fi crema, lămâie, piersici ...) sau pentru a aromatiza smântână coapta(panna cotta), iaurt și clătite.
Siropul de trandafir este un produs  antic și delicat, nu conține conservanți sau coloranți. În cursul unui an, suferă transformări de culoare și parfum.
Este recomandat să-l țineti  departe de lumina si caldura, mai ales după deschidere ar trebui să fie păstrat în frigider, pentru că întunericul și recoarea contribuie mult pentru a încetini procesul natural de transformare.

TRANDAFIR RUGOSA


TRANDAFIR MUSCOSA




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu