duminică, 6 octombrie 2013

Pesto Sicilian


Ingrediente pentru 4 persoane

30 g  frunze de busuioc
3 frunze de țelină
2 catei de usturoi
50 g  seminte  de pin
2  roșii pentru sos
200 ml ulei de măsline sicilian extra virgin
sare dupa gust
piper

Mod de preparare

Curățați  frunzele de busuioc cu grijă folosind o carpa uda.Curățați și spălați frunzele de telina . Într-un mojar, striviti-le împreună pentru o lungă perioadă de timp și cu cea mai mare grijă , adaugati sare groasa și usturoiul , apoi se adauga semintele de pin și roșiile decojite și tocate.Se toarnă a  fir ulei de măsline , continuând să se amestece cu pistilul , până când sosul este neted și cremos . Sosul astfel obtinut va fi condimendat cu un vârf de cuțit de piper.
 .

Numele dialectal sub care este cunoscut acest sos este " Mataroccu" care , în siciliana veche înseamna "adăugat la mancarea  făcuta din dovleac lovit " , cu toate că acum nu există nici urmă de dovleac, dar , prin analogie cu celebra reteta Ligurică, mai des este denumit, pesto . Preparatul este utilizat în special pentru a condimenta spaghetele.