joi, 6 decembrie 2012

Struffoli


STRUFFOLI


Ingrediente pentru 10 persoane
600 g faina 00,
 4 oua + 1 galbenus de ou
2 linguri de zahăr
 50 g untură
1 ceasca de lichior Strega (lichiore tipic,parfumat pe bază de plante produs numai  în Benevento)
Sau
1 ceasca de lichior Anice (sau ouzo grecesc)
coaja  rasa de  la o jumătate de lămâie
 un vârf de cuțit de sare
 ulei pentru prăjit

Pentru condimentare și garnitură:
 400 g miere de salcam,
1 plic de ornament colorat  (în Napoli numit diavulilli)
Confeti  cannellini care conțin o festucola  mirosind a scorțișoară și mirodenii gustoase, care sunt  bomboane renumite
100  g de coaja confiată de portocale(Lidl)
100 g de coaja confiate de lamiae( Lidl)
50 g dovleac confiat (produsul tipic napolitan numit cocozzata)
50 g de cirese confiat (Lidl)

Mod de preparare

Așezați făina pe o suprafață de lucru, se framanta cu ouale, unt sau untura, zahar, coaja rasa de la o jumatate de lamaie, un pahar de Strega sau Anice și un pic de sare. Ati  obținut un amalgam omogen și susținut, dati forma unei sfere și se lasa sa se odihnească acoperit o jumătate de oră. Apoi, din nou, pentru scurt timp,  framantati cu un pic de faina si se imparte  în bile de dimensiunea unei  portocale, din care se fac, pe suprafata presarata cu faina rullandoli,multe  tije de un deget  grosime.Tăiati-le  la  aproximativ 1 cm. Se vor  pune, fără a se suprapune, pe o cârpă presarata cu faina.
Inainte de  prăjire, le puneti  într-o sită și se agită pentru a elimina excesul de făină.

Prajti-le  in numar mic  în ulei fierbinte: se scot  atunci când acestea sunt maro auriu, aproape pline de culoare. Scurgeti-le  si  le puneti la uscat pe prosoape de hartie.
Topiti  mierea  într-o cratiță destul de mare la baie marin, luati-o  de pe foc și se adaugă struffoli prăjit, amestecând ușor, până când sunt bine înmuiate în miere. Se toarnă aproximativ jumătate din confeti și fructele  confiate,  toate tăiate în cuburi mici,  de ½ cm  și se amestecă din nou.
Apoi, pe  un platou  potrivit, se pune în mijloc un borcan de sticlă gol (utilizat pentru a facilita formarea  unei gauri in mijloc), și puneti  struffoli în jurul borcanului  ca să formeze un cerc. Apoi,  cand mierea  este calda inca, adaugati restul de confet i si fructe confiate  pe struffoli  încercantd de a obține un efect estetic plăcut.