sâmbătă, 29 septembrie 2012

Raci de apa dulce cu ierburi aromatice



Ingrediente pentru 4 persoane
raci vii 700g
100 g ulei de masline
 usturoi
 patrunjel
 maghiran
 busuioc
 boia de ardei
 vin alb sec
 sare

Mod de preparare

Clătiți bine racii în apă  multa, eliminând orice plante sau alge care pot fi atașate la acestia. Se toarnă ulei într-o cratiță. Curatati 4 - 5 catei mari de usturoi și puneti-I în ulei. Lasăti-i să se încălzească până când usturoiul începe să  elibereze aroma și se coloreaza  iar  apoi scoteti-i. Intre timp pregatiti o legatura  de patrunjel tocat fin  (numai frunzele), două sau trei ramuri de maghiran și o duzină de frunze mari de busuioc. Aruncati racii în ulei fierbinte aromat cu usturoi, amestecati, apoi se adaugă ierburile tocate  și în cele din urmă, se presara cu un pahar de vin alb. Se condimentează cu sare și un vârf de cuțit de boia de ardei. Acoperiti si gatiti la foc mare timp de aproximativ 10 minute. Racii  asa pregatit sunt foarte gustosi.Ca să va bucurati pe deplin  de sosul  delicios acesta poate fi servit însoțit de o mamaliga,  în conformitate cu tradiția regiunii Veneto din care provine aceasta reteta.