luni, 4 februarie 2013

Jambon la cuptor (Prosciutto arrosto)



2 kg de pulpa (sold)   sau spate  de porc cu carne si sorici
boabe de ienibahar dupa gust
boabe de piper negru dupa gust
4 catei de usturoi
2 linguri de miere de castane
4 frunze de dafin
1 crenguta de rosmarin
1 crenguta de salvie
1 pahar mic de tuica (facultativ)

Puneti foaia de dafin, boabele de piper și  de ienibahar într-o oală în care este posibil să se fiarba la abur bucata de carne fara os.
Practicati incizii mici, urmarind linia mușchiului și bagati in interior catei de usturoi, taiati in felii subțiri. Injectati, de asemenea, tuica, în cazul în care v-ați decis să o utilizați.
Legati strâns bucata de carne cu sfoara de bucatarie.
Pozitionati  apoi  în oală, de preferință oala sub presiune, astfel încât sa se coaca la abur, cu soriciul pus pe parte de jos.
Se gateste o  oră  intr-o oala sub presiune, dublu cu oala normală.
Atunci când jambonul  nostru este gătit, porniți cuptorul la 200 de grade si maruntiti restul aromelor.
Dezlegam jambonul, care la acest moment este deja bine compactat, având grijă să nu deteriorati șoriciul.
Presaram pe șoriciul  de la jambon restul de condimente amestecate cu miere dizolvata in 2 linguri de apă  fierbinte.
Puneti pe o tava de cuptor un pic din apa in care a fiert  jambonul, nu va servi alte tipuri de grăsimi.
Adaugati carnea si puneti în cuptor, in parta de jos pentru aproximativ 40 de minute.
Asigurați-vă sa intoarceti  jambonul cel puțin o dată, stropind cu suc propriu. Atunci când soriciul este  de culoare aurie, jambonul este gata
Se poate servi cald dar si rece este delicios. În acest caz, tăiați felii cu un cutit electric
sau lasati sa se raceasca și se taie jambonul cu un  feliator: aveti cu adevărat ceva  interesant de oferit pentru voi si invitatilor  vostri.
Daca va intrebati de ce jambonul nu este de culoare roz ca la magazin,  răspunsul este: culoarea roz este dată de adăugarea de  salnitru, pe care nu l-am folosit in rețetă.
Rezultatul este un jambon la cuptor, moale, parfumat si gustos .. dar nu roz!