miercuri, 26 mai 2010

Sos Bolognese




Ragu' Bolognese      

Ingrediente (4 portii):

Carne tocata de manzat 300 g

piet de porc uscat (pancetta) (neafumata) 150 g

morcov galben 50 g

tulpina de Apio 50 g

ceapa 50 g

pasta de rosii duplu concentrat 90g

vin alb/rosu (Sec) ½ pahar

lapte 180 ml

Ulei extravirgin de masline 2 lingura

Sare si piper negru

Mod de preparare:

Se pune in tigaie ulei si pancetta taiata marunt, marunt si se lasa sa se topeasca.Se adauga legumele taiate marunt, marunt, se lasa sa se veştejeasca la foc dulce. Se adauga carnea tocata, si se lasa pe foc, amestecand din cand in cand pina cand se rumeneste; se adauga 1/2 pahar de vin si pasta de rosi diluat cu un polonic de supa vegetala, se pune sare si piper negru (si se lasa la foc mic circa 2 ore), adaugand din cand in cand lapte.
  

Sfaturi
Puneţi  cu o lingură sos fierbinte peste tagliatelle şi servit cu parmezan proaspăt rasă. Puneţi o lingură şi o furculiţă, astfel oaspeţii pot amesteca paste si puneti cantitatea potrivita de brânză rasă pe masa. Acesta este cel mai bun mod  de a se bucura de acest fel de mancare. Alternativa este de condimenta paste şi sos în bucătărie şi apoi servi. Paste tradiţional,  care merge cu ragu’ bolognese sunt tagliatelle, servire  spaghete cu ragu’ bolognese este de fapt un semn de mediocritate, în înţelegerea bucătărie noastră. 


Reteta Academiei Italiene de bucatarie, inregistrata

la Camera de Comert din Bologna