duminică, 28 octombrie 2012

Sos Genovese



Ingrediente pentru 6 persoane

2 kg de ceapa aurie (nu alba!)
1 kg de carne de manzat
un morcov tăiat în patru sau in mai multe bucati,
o crenguta de telina  taiata in bucati,
două căni de vin alb sec,
un pahar de ulei de măsline extravirgin,
o lingura de untura,
o  roșie decojita( opțional)
sare si piper negru proaspat macinat  dupa gust
600 g de paste ziti rupte de mână (4 cm.), rigatoni sau penne
100 de g de pecorino romano dop ras,

Mod de preparare

Decojiti,  spalati  și feliati la o grosime de  ½. cm ceapa, o puneti într-o cratita cu carnea taiata in bucati de aproximativ  5 x 4 x 3 cm (de preferință obținuta de pe burta sau de pe spata),  ulei, untura, morcov si telina. Se acopera  și se fierbe la foc mare timp de aproximativ o oră.Cand ceapa a devenit transparenta și  se va evapora tot lichidul si  este suficiente uscata  turnati  primul pahar de vin alb, de data aceasta pe un foc mic  si gatiti pentru aproximativ inca 40 de minute. Se toarnă inca un pahar de vin, se presara  sare și piper.Repetați pasul anterior, având grijă să nu se lipeasca  sosul pe cratita! Cu acest sos condimentati pastele fiert al dente  si se presara cu  pecorino și piper negru.

Acest sos denumit Genovese, este un sos tipic  bucatariei traditionale napoletana