Alegerea uleiului este foarte importantă deoarece uleiul de măsline extravirgin este prinţul dietei mediteraneene, elixirul vietii , este, de asemenea, numit "aurul verde", apărător al sănătăţii.
In plus uleiul de măsline extravirgin este un produs pur, cel mai vechi suc şi este un aliat valoros al bunăstării.
In plus uleiul de măsline extravirgin este un produs pur, cel mai vechi suc şi este un aliat valoros al bunăstării.
Italia este a doua tara producatoare din lume pentru cantitate de măsline produse. Intre regiunile cu cea mai mare producţie sunt: Puglia, Calabria, Basilicata, Sicilia şi Abruzzi, pe scurt, zonele unde clima este mai favorabila din cauza apropierii de mare.
CE ESTE ULEIUL DE MASLINE EXTRAVIRGIN?
Uleiul de măsline extravirgin este obtinut simplu prin presarea măslinelor.
Uleiul de măsline extravirgin este obtinut simplu prin presarea măslinelor.
Etapele de producţie pot fi rezumate după cum umurmează:
Ceea ce face diferenţa este calitatea uleiului de măsline extravirgin care este produsul obţinut direct din măsline şi exclusiv prin mijloace mecanice.
Legea prevede că gradul de aciditate trebuie să fie mai mică de 0,8%, dar există, de asemenea, uleiuri cu o aciditate mai mică decât 0,5%, de exemplu.
AMARUI- din măsline verzi cand încep să ia o culoare negricioasa;
PICANT- obţinut prin presarea de măsline cand sunt încă verzi.
MOD DE UTILIZARE
Merge bine la salate, alimentele gătite şi legumele fierte la abur sau doar fierte. Atunci cand sunt coapte se adaugă un pic de sare, se toarna o lingura din abundenta de ulei de masline extravirgin de buna calitate si se amesteca bine. Este, de asemenea, şi foarte bun pentru sosuri,supe si tocane.
Datorită rezistenţei sale la temperatura uleiul de masline extravirgin este excelent atât pentru gătit la foc moderat cat şi la temperaturi ridicate (160°-210°) astfel încât acesta poate fi folosit si pentru prăjit.
ULEI ŞI SĂNĂTATE
USOR DE DIGERAT
CONTINUTUL DE GRASIMI BUNE
De asemenea este si un "medicament" important pentru organismul nostru deoarece este o sursă valoroasă de trigliceride situatie in care trebuie să se administreze o anumita doza zilnica. Este necesar să se ia în doze mici; de fapt un gram de ulei de masline extravirgin conţine aproximativ 9,5 calorii. Asta înseamnă că o "doza" între 40 şi 60 de grame de ulei pe zi asigura aproximativ 400 - 600 de calorii, din totalul de 2.000 la 3.000 necesar zi de zi.
Constituie si o sursă importantă de energie de cea mai înaltă calitate în măsură să crească de 400 de ori rezistenta sistemul imunitar.Protejează si sistemul digestiv.
Uleiul de măsline extravirgin stimuleaza contractia vezicii biliare, inhibă formarea de calculi biliari şi ajută în cazurile de ulcer gastric şi duodenal.
Ajută la reducerea glucozei din sânge, este unul dintre alimentele de baza din dieta anti-diabet. Stimuleaza mineralizarea oaselor. Contribuie la formarea sevei necesare pentru sinteza de anticorpi şi de aparare imunitara.
Consumat in mod moderat este sintetizat de mai multe organe si sisteme ale corpului uman cum ar fi pielea, creierul, hormonii de sinteza, functiile celulare.
Este o usurare pentru articulaţii şi globul ocular prin reducerea frecarii uscate. Acesta acţionează ca un protector termic al corpului şi are un efect calmant si racoritor pe pielea iritată.
CONTINUTUL DE VITAMINA E
Vitamina E, de asemenea, concentrându-se la nivelul glandei mamare este capabil să ajungă la copii prin alăptare. Prin consumarea vitaminei E -care este numita vitamina fertilităţii- sporeşte funcţionalitatea sistemului de reproducere şi are un efect anti-avort.
O lingura de ulei, aproximativ 16 mg, acoperă 15% din aportul zilnic recomandat de vitamina E.
DIFERENTA DINTRE ULEIUL EXTRAVIRGIN ŞI ALTELE
Un ulei de măsline extravirgin bun se face cu măslinele culese direct de pe plantă din noiembrie pana in ianuarie. Cel mai bun moment este atunci cand incep măslinele sa-si schimbe culoarea de la verde la negru . Măslinele trebuie să fie presate în termen de 48 de ore. În cazul în care un ulei este produs în acest fel şi nu are imperfectiuni la degustare, poate fi numit ulei de MASLINE EXTRAVIRGIN. Dacă rezultatul are unele defecte, cum ar fi o aciditate mai mare de 0,8%, poate fi etichetat ca OLIO VERGINE DI OLIVA (ULEI DE MASLINE VIRGIN).
După ce măslinele au fost presate şi pulpa stoarsa, ceea ce rămâne se numeşte SANSA si este adesea folosit ca îngrăşământ. Sansa pot fi tratata cu solvenţi şi la temperaturi ridicate pentru a obţine ulei. Produsul este un ulei de calitate inferioară, care decurge din acesta si se numeşte OLIO DI SANSA DI OLIVA ( ULEI DE SANSA DE MASLINE)
Un ulei de măsline extravirgin bun se face cu măslinele culese direct de pe plantă din noiembrie pana in ianuarie. Cel mai bun moment este atunci cand incep măslinele sa-si schimbe culoarea de la verde la negru . Măslinele trebuie să fie presate în termen de 48 de ore. În cazul în care un ulei este produs în acest fel şi nu are imperfectiuni la degustare, poate fi numit ulei de MASLINE EXTRAVIRGIN. Dacă rezultatul are unele defecte, cum ar fi o aciditate mai mare de 0,8%, poate fi etichetat ca OLIO VERGINE DI OLIVA (ULEI DE MASLINE VIRGIN).
După ce măslinele au fost presate şi pulpa stoarsa, ceea ce rămâne se numeşte SANSA si este adesea folosit ca îngrăşământ. Sansa pot fi tratata cu solvenţi şi la temperaturi ridicate pentru a obţine ulei. Produsul este un ulei de calitate inferioară, care decurge din acesta si se numeşte OLIO DI SANSA DI OLIVA ( ULEI DE SANSA DE MASLINE)
Foarte des, pentru a salva în mod semnificativ costurile de recoltare, măslinele sunt culese de pe sol mai degrabă decât direct din copac. Aceste masline sunt putrede si atunci când sunt presate ele produc un ulei numit LAMPANT, necomestibil. În cazul în care uleiul lampant va fi sterilizat cu apă clocotită se obţine ulei de măsline rafinat, un produs care este comestibil, dar nu are nici un gust. Un amestec din 99% ulei rafinat şi 1% ulei extravirgin poate fi vândut sub numele de OLIO DI OLIVA (ULEI DE MASLINE).
TABEL NUTRITIONAL
Calorii-822
91.3 g grăsime din care
14.1 g de acizi graşi saturaţi,
Colesterol- 0 g
0 g fibre
Vitamina E- 12 mg
Toate informaţiile citite pe acest pagina de blog ar trebui să fie luate în considerare doar orientativ.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu