Este adevărat, gatirea pastelor în mod corespunzător nu este dificil dar trebuie să urmaţi câteva sfaturi de bază.
Sa incepem cu alegerea vasului. Ar trebui să fie suficient de mare avand inaltimea mai mare decât diametrul său pentru a conţine o cantitate suficientă de apă. Ca o regulă se recomandă 1 litru de apă la 100g de paste. Este însă necesar să se utilizeze o cantitate de apă mai mare decât această indicaţie pentru că în timpul relativ scurt de gătire pastele făinoase au nevoie de o temperatură constantă şi se obtine mai uşor cu o cantitate mai mare de apa. In apa trebuie să se adauga sare de mare grunjoasa, aproximativ 10 g. (aproape o lingurita ) pentru 1 litru de apă. Nu se poate determina momentul exact al fierberii pastelor deoarece ele depind de dimensiunea şi de grosimea acestora.Pastele proaspete sa fierb mai putint ca pastele făinoase uscate. Pentru aceasta nu este posibil să se determine timpul exact de pregatire . Punctul de coacere este atins atunci când pastele la exterior sunt fierte în timp ce interiorul său este crud inca.Acest punct este definit de bucătarii italieni cu termenul de "al dente". Inainte de timpul de fierbere recomandat de către producător pe ambalaj, trebuie să gustati din cand in cand o cantitate mică de paste pentru a controla nivelul la care s-au fiert.Nu uitati ca pastele mai trebuie amestecate pe foc inca 1-2 minute in sos. De asemenea, reţineţi că, paste nu trebuie să fie trecute sub apă rece altfel acestea îşi pierd stratul lipicios de amidon necesar pentru a se lega bine cu sos.Singura excepţie este pentru pastele care urmează să fie servite reci.
Nu uitati
1- Ar trebui să fie o mulţime de apă. Ca o regulă - cel puţin 1 litru de apa la 100g.de paste. Pentru lasagna este nevoie ca raportul apa –paste sa fie mai mare.
2- Se adaugă ulei doar în cazuri excepţionale. Numai la foile mai mari de paste cum ar fi cele de lasagna sau la pastele proaspete care s-ar putea lipi.
3- Aduceti apa la punctul de fierbere Puneti sare de mare grunjoasa10 gr. pe litru.Pastele lungi se arunca in apă toate împreună, pastele scurte turnati putin cate putin.
4-Se amestecă cu o furculiţă de lemn, astfel încât pastele sa nu se lipeasca înca din faza iniţială.
5-Puneţi capacul ca sa acoperiti oala doar 2 / 3 din diametru astfel ca aburul sa poata iesi şi pastele sa se fiarba uniform.
6-Gustati pentru a vedea dacă pastele sunt "al dente". Este necesar să facem o proba din cand in cand.
7-După ce pastele au ajuns la gradul potrivit de coacere scurgeteti pastele dintr-o dată,şi punetile pe foc în sos pentru inca 1-2 minute.
8-Pastele se trec pe sub apă rece numai cand sunt servite ca o garnitura sau pentru salate. Răcirea cu apă insemna a opri procesul de gătire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu