secretul
pentru o friptura buna
Folositi o tigaie grill din
fonta intr-o
tigaie din teflon rumenirea este mai dificila. Începeti prin a încălzi
tigaie goala la foc mediu-mare. În cazul in care tigaia este de bună
calitate, groasa şi grea, pentru a
distribui căldura, o puteti pune de
asemenea, pentru cateva minute pe foc
pentru a incalzi tigaia bine. Atunci când tigaia este foarte calda ( cel puţin
140 ° C) se poate pune carnea. Aveţi grijă să nu "aglomerati" tigaia. In aceasta situatie temperatura va
scadea prea mult, şi nu ar fi suficient spaţiu pentru a se evapora apa, care va
începe să se colecteze în partea de jos, prin scăderea temperaturii la 100 ° C.
Friptura de carne , va deveni fiarta deoarece proteinele si sucul scurse se coaguleaza
şi carnea va deveni tare deoarece
coapta mult, fibrele se contracteaza şi
se scurteaza. Carnea pentru a se pastra frageda ar trebui să fie gătita
cât mai repede posibil, la temperatură înaltă. Aţi pus fripturile, carnea sfîrîie, se degaja, de asemenea, un
pic de fum. Gătirea bine de multe ori implica
si murdărirea bucătăriei şi afumarea ei un pic. Odata pusa carnea in tigaie indepartati-va!
Lasati carnea in tigaie şi nu o atingeţi! Veţi vedea că,
după un minut sau două, carnea se va desprinde de la sine de tigaie, dar nu o
intoarceti, până când, atunci cand ridicati un colt , nu veţi vedea culoarea
caracteristică maro. Ţineţi focul sub control! Temperatura trebuie să fie
suficient de ridicata, dar nu prea mult, deoarece la temperaturi de aproximativ
180 ° C, incepe, de asemenea, sa se
formeze compuşi toxici, devine arsa şi
rea la gust. Dacă friptura este foarte mare, va trebui să aşteptaţi
câteva minute înainte de a o intoarce. Gatiti până când se ajunge la
prajirea dorita: in sange sau mediu.Nu bine făcuta o friptura va devini tare si
uscata. Amintiţi-vă ca interiorul trebuie să rămână umed şi roz. După gătit puneti friptura pe o
farfurie, se acoperă cu folie de hartie de aluminiu şi aşteptaţi câteva minute
înainte de a o mancă: în acest mod se va da drumul la sucurile interne pentru a
se redistribui şi se rehidrateaza cele
mai uscate zone de friptură. Caldura generat de contactul cu metalul împinge apa
spre interiorul carnii, în care temperatura este mai mică. Atunci
când terminati gatitul, partea
exterioară a fripturii, cea mai apropiata de crusta, este mai deshidratata.
Asteptand câteva minute, lichidul se va”muta” în partea mai deshidratata si cand se taie friptura, scurgerea de sucuri va
fi mai puţina. După ce luati fripturile, uitati-va ca pe fundul
tigaii sunt bulgări maronii .
Aveţi posibilitatea să utilizaţi
lichidul pentru a deglaza. Aruncati
excesul de grăsime şi ulei, având grijă să nu aruncati particulele
sau lichidul maro. În cazul în
care tigaia este încă fierbinte se poate adăuga un lichid (vin, dar si apă sau bere sau suc, în funcţie de gustul
dumneavoastră ). Răzuiţi partea de jos, cu o spatulă pentru a ajuta particulele
să se dizolve. Dacă este necesar, porniţi
focul să se coaguleze lichidul. Puteţi aduga acest "suc de
friptura ", la carne, sau să-l utilizaţi pentru a face un sos.
Dacă
friptura este foarte mare, există întotdeauna riscul ca aceasta sa se poata
arde în afara înainte ca in interior se se prajeasca la gradul dorit. O soluţie este de a da
carnea mai întâi în tigaie, 4-5 minute pe fiecare parte, odata ce a format o crusta maro se mută într-o tigaie
in cuptorul preîncălzit la 250 de
grade.După două sau trei minute se intoarce friptura, şi după alte două sau
trei minute se scoate din cuptor. În acest fel, căldura cuptorului, mai mic şi
mai uniformă, permite de a se praji în
interior friptura, ramanand suculenta,
fără riscul sa se arda din afara.
Întotdeauna
amintiţi-vă:
Nu
utilizaţi carnea rece din frigider! Se lasă timp de jumătate
de oră la temperatura camerei! Nu folositi niciodata o furculiţă pentru a
intoarce friptura. Carnea nu ar trebui să fie înţepata. Carnea puote se fie un
pic unsa cu ulei vegetal resistente la temperature inalte, inainte de se pune
in tigaie. Folosit sare de mare gronjoasa.
Nici un
aliment, indiferent de modul
de pregatire nu trebuie gatit
rece de la frigider si numai la temperatura camerei. Si cand se pragatesc oua, acestea nu trebuie se fie de la frigider.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu