Cum se pregateste "risotto"
Risotto cel mai delicios este preparat într-o oală de cupru.
În aceasta oală , de fapt, căldura se raspandeste rapid şi uniform.
Dar secretul este prăjirea o rezului. Acest proces, în fapt "inchide", bobul
si face in acest mod sa-si lase amidonul din orez incet, incet, si astfel
se obtine un sos cremos.
Cum stim când orezul este "prăjit" si se poate adauga vinul?
Secretul este de a asculta sunetul pe care il face spatula din lemn în timp ce amestecăm orezul. Dacă zgomotul este ca o scârţâire înseamnă că orezul este
prajit suficient.Dar aveti grija la vin! La risotto vinul trebuie să se
evapore rapid. Înainte de a adăuga vinul, orezul trebuie să fie verificat ca sa fie
foarte cald.. Cand alcoolul s-a evaporat, adaugăti doua polonice de lichid prevazut in reteta. Amestecati puţin si lasati ca lichid sa scada aproape de tot. Mai adaugati doua polonice, mai amestecati puţin. Procedati asa pana cand orezul este copt. Important este ca trebuie să aveţi lichid pe foc (lichid ar trebui să aibă aceeaşi temperatură ca orezul).Orezul se amestecă ocazional numai pentru a evita sa se lipeasca de caserola..
Pentru cei care doresc un "risotto" mai light, nu se foloseste unt,
chiar dacă în reţeta tradiţională este prezent.
Vom folosi ulei.Untul (jumate din gramaj prevesut din reteta initiala) va fi pus la sfârşit, si se amesteca „mantecare”.Pentru o
Nuanta mai lejera puteti prăj cu apa la care sa adăuga un pic de ulei.
Risotto gătit in oala sub presiune
Gătirea risotto-ului in oala sub presiune devine o operaţiune mai rapida
ca pregătirea pastelor. Se procedeaza ca pentru un risotto normal, dupa ce
s-a evaporat vinul, se adaugă supa. Pentru 100 g de orez 200 ml de lichid.
Se închide oala şi se aşteaptă fluierul. Apoi se lasa sa fierbeti pentru 7-8
minute la foc mic.
După acest timp, deschideti vana de aerisire, deschideti oala, se adauga
ingredientele şi se amesteca "mantecare". La primele incercari pentru a fi sigur poate fi util să se ţină deoparte un pic de supa călda, care se adaugă atunci când orezul este al dente.
Amestecul „mantecare” se face numai cu focul stins.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu