miercuri, 28 martie 2012

Pastiera Napoletană




Pentru 12  persoane (două forme de tort de 22 cm)
Ingrediente:

Pentru aluat (Pasta Frolla)
500 g făină W 90/130 (slaba)
250 g  zahăr
250 g  unt
120 g  ouă
6 g de coaja de lamaie rasa
½ de pastaie de vanilie
2 g  sare

Pentru umplere

400 ml  lapte
250 g  grâu fiert
20 g unt
1 pastaie de vanilia fara semințe
400 g  urda de oaie (Lasati-o  intr-o sita peste nopte la scurgere)
400 g  zahăr
100 g  galbenus de  ou
100 g  albus de ou
100 g  fructe confiate mixte
2 ml apa de flori de portocal
8 g coaja de  lamaie rasa
2 g de scortisoara

Mod de preparare
Preparati  aluatul (pasta frolla) şi lăsati-l să se odihnească în frigider pentru aproximativ o oră. Intindeti aluatul şi puneti-l  in forma de tort unsa cu unt şi presarata cu faina. Mai puneti-l in frigider pentru a se odihni. Într-o cratiţă puneti 20 g  unt, 400 ml laptele cu  grâul  semipreparat, pastaia de vanilia golita de seminte.Se fierb până când laptele este complet absorbit de grâu, amestecand des. Se lasa  să se răcească.
Dati  urda printr- un pasator de legume, adaugati semințele de la pastaia de vanilia pusa in lapte.Puneti-le intr-un castron cu 100  g de galbenus de ou(pastrati albusurile) şi se amestecă. Adăugaţi 300  g de zahăr şi se amestecă. Apoi grâul,fructele confiate, apa de flori de portocal şi  scortisoara. Se amesteca foarte bine. Bateti ferm 100 g de albus cu 100 g de zahăr rămas si adăugaţi la compus, amestecand de jos in sus.

Asamblare
Se toarnă umplutura în forma şi din  aluatul  ramas, cu o rotiţa zimtata sau simpla taiati benzi care le puneţi deasupra umpluturii  în formă de grilaj.
Puneti forma de tort  in cuptorul preincalzit la 150 ° C pentru aproximativ o ora si jumatate. Odata  gătit opriți gazul, deschideti un pic usa cuptorului şi  lasati sa se receasca bine. Se serveste a doua  zi.

Pregatirea  grâului
Puneti  grâul (200g)  la inmuiat in 3 l de apa pentru 2-3 tre zile şi apoi se scurge şi  se fierbe in 2,5 l  de apa pentru aproximativ o oră si jumatate sau până  cand grâul este complet deschis.

In mod tradiţional pastiera se pregăteste în Joia Mare. Acum  ca acest dulce a devenit faimos in lume, la Napoli in cofetarii se pregateste in fiecare zi.
Impreuna cu mozzarella di bufala campana Dop, se vinde si pe aeroportul din Napoli.
Nu poti sa pleci din Napoli fara sa gusti aceste bunatatii, impreuna cu sfogliatella riccia si frolla, baba, sa nu mananci o pizza adevarata, in acelasi local unde s-a nascut pizza Margherita pe 10-06-1890 ( Pizzeria Brandi, Salita S. Anna di Palazzo, 1-2,Napoli)    
La final, sa savurezi un espresso (Ah, che bellu cafè,sulo a Napule 'o sanno fa') din melodia  “O ccafè”, cantata da Domenico Modugno


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu