miercuri, 12 iunie 2013

Paste gratinate


Ingrediente pentru 8-10 persoane ( tigaie 25 x 25)

700  g  paste (rigatoni, penne, mezzani, paccheri)
150  g parmezan ras (sau grana padana)
200 g  provola afumată sau mozzarella lăsata în frigider sa se usuce
100  grame de sunca fiarta(prosciutto cotto)
2-3 lingur pesmet

Pentru bechamel
1,½ l de lapte
100 g unt
100  g făină
sare fina

Pentru mazăre
150  g  boabe de mazăre proaspeta, ca  alternativă  mazăre congelată
½ ceapa tăiată în felii subțiri
50 g șuncă cruda(prosciutto crudo)taiata  în bucăți mici
ulei
sare fina

Mod de preparare

Se prepară sosul bechamel  intr-o tigaie topind untul pe foc mic,  se adauga faina si se amesteca pana cand se obtine un sos neted, cremos.Se adauga incet laptele departe de foc.Se continua să se amestece pe foc si se aduce la fierbere. Se condimentează cu sare.
Pregătiți mazărea rumenind  ceapa (fara sa se arda) într-un pic de ulei de masline. Adaugati sunca cruda taiat în bucăți mici și apoi  mazărea, sarea și se termina de gătit prin adăugarea  de lichid (apa sau supa vegetala).
Pregătiți tigaia pentru cuptor. Se toarnă pe partea de jos un strat de bechamel.
Gatiti pastele  (calculati jumatate din timpul de preparare, care ar fi fost necesar de obicei),  scurgeti-le și le amestecati   cu bechamel (având grijă să pastrati doua polonice) și o parte din parmezanul ras.
Se toarnă jumătate din paste în tigaie, se  acopere cu mazăre, provola tocata, sunca in bucati mici, un pic de parmezan și un strat subtire de bechamel.
Acoperiti cu restul de paste, cu bechamel –ul ramas, cu restul de parmezan si se presara cu pesmet.
Se coace la 180 de grade pentru aproximativ o jumătate de oră (sau până când se formează o crustă frumoasa,aurie).Să lasa sa se odihneasca timp de zece minute și se servește.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu