joi, 21 iunie 2012

Ulei aromatizat



Veţi avea nevoie de:
Sticle sterilizate(Vezi cum se procedese)  in care doriţi să-l pregătiti.
Etichete adezive pentru denumi produsul  şi nota data preparării
Pentru fiecare reteta, cantitatea de ulei este de 500ml. Dacă doriţi să măriţi doza, măriţi si proporţiile la ingrediente.Se  lasa sa se odihneasca pentru 15-20 zile, inchise si intr-un loc racoros.
Folositi  doar ierburi aromatice şi condimente USCATE, pentru a preveni riscul de botulina, o bacterie care se poate forma  în uleiul conservat.
Pentru a evita acest risc nu folositi ingrediente proaspete, care pot provoca mucegai.
În cazul în care, în ciuda acestor sfaturi in sticla vedeţi orice urmă de mucegai alb, nu ezitati: ARUNCATI-L IMEDIAT!!!.


Ulei, cu scorţişoară şi piper roz
500 ml. ulei de masline extravirgin  - 1 baton de scortisoara - 10 boabe de piper roz – un vârful de lingurita de nucsoara.

Potrivit pentru carne alba

Uleiu cu patrunjel si  mentă
500 ml. de ulei de măsline extravirgin,  10-15 frunze de menta, 1 legatura de patrunjel,  sare, 1 lingurita usturoi deshidratat.

Potrivit pentru cous cous, salate de vara. chiftelutele de carne

Ulei cu  anason
500 ml. ulei de masline extravirgin, o crenguta de fenicul sălbatic,  4 frunze de dafin, 1 lingura de piper negru, 1 lingura seminte de anason

Ideal pentru peşte, friptura si carne fiarta.

Ulei de ardei iute şi usturoi
500 ml. ulei de masline extra virgin, 4 ardei  iuti, 1 lingura de usturoi  deshidratat

Potrivit dupa gust.

Ulei de maghiran
500 ml. ulei de masline extravirgin, 1 legatura de maghiran, 1 fir de cimbru , 10 boabe de piper verde.

Potrivit pentru paste, rosii si legume la gratar.

Ulei de salvie şi rozmarin
500 ml.  ulei de masline extravirgin, 1 crenguta de rozmarin,1 fir de cimbru, 1 crenguta de salvie, boabe de piper mixte.

Potrivit pentru carne alba.

Ulei de lamaie
500 ml. ulei de masline extravirgin,1 lamaie feliata (de preferinţă deshidratata sau numai coaja uscata )

Ideal pentru peşte, carne, cartofi prajiti, salate, legume fierte la abur.

Ulei de oregano
500 ml.  ulei de masline extravirgin, 1 lingura oregano, 2 frunze de dafin, 10 boabe de piper negru, 1/2 lingurita sare,1 lingurita piper, 1 varf de usturoi deshidratat.

Potrivit pentru paste, rosii si legume la gratar.

Ulei mix de mirodeni
500 ml. ulei de masline extravirgin, 1 fir de cimbru, 1 frunza de dafin, 6 cuisoare, 1 varf de curry.

Potrivit pentru peşte la grătar

Uleiul aromatic durează o lungă perioadă de timp, păstrând toate aromele  condimentelor. Pregătiţi-l la domiciliu! Este usor si distractiv.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu