Ingrediente:
1,150 kg caise coapte, dar încă ferme
(trebuie să se fie 1 kg net de fructe fara
samburi)
800g zahăr
200 ml de apă
sucul de la o lamaie mica
2 batoane de vanilie
Mod de preparare
Se spală caisele, se taie în jumătati şi se
scot samburii (dacă fructele sunt prea mari tăiati caisele în "pene"). Se amestecă zahărul,
sucul de lămâie cu apă şi 1 baton de
vanilie taiat pe lungime si se toarna
peste caise. Lasati să se înmoaie timp
de o oră acoperit cu o foaie de hârtie de copt.
Se pune preparatul intr-o oala cu fund gros.
Aduceti aproape de punctul de fierbere.Nu trebuie să depăşească 100 °
(amestecul trebui să "tremure" dar nu sa fiarba). Se stinge focul şi
se toarnă într-un castron. Acoperiti din nou cu hartie de copt si se lasa sa stea
peste noapte.
A doua zi, scoateti cojile de la caise şi puneti-le deoparte. Între timp, se toarna siropul
recoltat într-o oala, se aduce la
fierbere.Luati spuma care se formeaza şi continuati fierberea la 105 ° C (la
această temperatură, incepe sa se ingroase), apoi se adaugă caisele decojite.
Se aduce la fierbere şi se fierbe la foc mare pentru circa 5-8 minute.Luati
spuma de cand in cand. Scoateţi batonul de vanilie. Verificaţi consistenta gemului. Se toarnă în borcane sterilizate.
Întoarceţi borcanele cu susul în jos .
Daca va place gustul mai putin dulce si mai acru, folosiţi 600 g
de zahăr şi sucul de la 2 lamai în loc de una si nu folositi vanilie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu