marți, 7 august 2012

Gem de caise



Ingrediente:
1,150 kg caise coapte, dar încă ferme
(trebuie să se fie 1 kg net de fructe fara samburi)
800g zahăr
200 ml de apă
sucul de la o lamaie mica
2 batoane de vanilie

Mod de preparare

Se spală caisele, se taie în jumătati şi se scot samburii (dacă fructele sunt prea mari tăiati caisele   în "pene"). Se amestecă zahărul, sucul de lămâie cu apă  şi 1 baton de vanilie taiat pe lungime  si se toarna peste caise. Lasati  să se înmoaie timp de o oră acoperit cu o foaie de hârtie de copt.
Se pune preparatul intr-o oala cu fund gros. Aduceti aproape de punctul de fierbere.Nu trebuie să depăşească 100 ° (amestecul trebui să "tremure" dar nu sa fiarba). Se stinge focul şi se toarnă într-un castron. Acoperiti din nou cu hartie de copt si se lasa sa stea peste noapte.
A doua zi, scoateti cojile  de la caise şi puneti-le  deoparte. Între timp, se toarna siropul recoltat  într-o oala, se aduce la fierbere.Luati spuma care se formeaza şi continuati fierberea la 105 ° C (la această temperatură, incepe sa se ingroase), apoi se adaugă caisele decojite. Se aduce la fierbere şi se fierbe la foc mare pentru circa 5-8 minute.Luati spuma de cand in cand. Scoateţi batonul de vanilie. Verificaţi consistenta  gemului. Se toarnă în borcane sterilizate. Întoarceţi borcanele cu susul în jos .

Daca va place gustul  mai putin dulce si mai acru, folosiţi 600 g de zahăr şi sucul  de la 2 lamai  în loc de una si nu folositi vanilie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu