Când se face pregătirea pentru a efectua sterilizare in recipienti de sticla trebuie ca operatia să fie precisa pentru stocarea în condiţii de siguranţă. Cine vrea să păstreze gemuri, jeleuri şi sosuri, care necesită mult timp de gatit, ar trebui să umple cu un centimetru mai jos de la margine cu produsul încă fierbinte in borcane de sticlă cu închdere ermetica, care au fost sterelizate în prealabil, apoi treceţi la etanşare, şi rasturnati cu susul în jos imediat pe un plan nu prea rece pentru o zi, astfel încât veţi obţine vid, si lasati-le să se răcească la temperatura camerei. Pentru sucurile de fructe, sosuri sau produse cu gătit scurt sau produs conservat sub ulei sau sub oţet, se umple întotdeauna borcanel cu un centimetru mai jos de la margine.Odată închise vor fi sterilizate prin plasarea lor învelite în prosoape (pentru evita un impact reciproc) , într-o oală în care se vor acoperi de apă caldută şi se aduce la fierbere.
Timpi de sterilizare
20 minute 250 g
30 minute 500 g
45 minute 1 kg
60 de minute pana la 1,5 kg.
Altitudinea influenţează temperatura de fierbere a apei. Odata cu înălţimea, de fapt,se reduce presiunea de aer.Rezultatul este că apa intră în fierbere la temperaturi scăzute.
Deja, la 610m temperatura de fierbere a apei este de 98 ° C. Deoarece sterilizarea este mijlocul de a furniza o anumită cantitate de căldură pentru o anumită perioadă de timp, cu scăderea cantităţii de căldură furnizată este necesar să se prelungească timpul de fierbere cu un minut pentru fie care 300 de m. altitudine. Deci, dacă se cere timp de 25 minute punct de fierbere la 400 m de la nivelului mării trebuie să se fiarba timp de 26 minute, 700 m timp de 27min şi aşa mai departe.
Tabel
Nivelul marii apei fierbe la 100 ° C
610 mt apei fierbe la 98 ° C
1220 mt apei fierbe la 96 ° C
1830 mt apei fierbe la 94 ° C
2400 mt apei fierbe la 92 ° C
3050 mt apei fierbe la 90 ° C
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu