Nu
de puține ori, în achiziționarea carnii,
singurul element care este evaluat este prețul: o decizie de cumpărare. Cu
toate acestea, necesită unele cunoștințe de bază privind animalului.
Maturare
Calitatea
finală a cărnii depinde de mai mulți factori: rasa, gen, condițiile de viață și
de alimentatie, cantitatea de mușchi și țesut conjunctiv prezent. Cu toate
acestea, există un anumit aspect care este adesea trecut cu vederea: maturarea,
un proces natural, care constă într-o transformare treptată a structurilor
musculare prin care se obtine carne mai
fregeda, suculenta și aromata. Timpul de maturare variază în funcție de mai
mulți factori, inclusiv temperatura de conservare și speciile de animale.
La
o temperatură de 2 ° C, este nevoie de aproximativ trei zile pentru păsări de
curte, curcan și iepure, șase zile
pentru miel și porc și opt zile pentru vițel, în timp ce bovina
adulta are nevoie de aproximativ șaisprezece zile. În acest interval de timp
carnea suferă o scădere a greutății cu aproximativ 3-4%.Prin urmare,
comercianții tind să reducă la minimum timpul de odihnă, în mod evident în
detrimentul calității.
Vițel
Vițelul
este încă o bovina cu toti dintii de lapte. Gata pentru sacrificare după șase
săptămâni de viață. Este, de obicei, sacrificat în luna a patra, atunci când
ajunge la o greutate de aproximativ 200-220 kg.
O
excepție este vitelul castrat din
Piemont, crescut până la un an numai cu
gălbenuș de ou și lapte, care combină gradul de maturare corespunzătoare cu
gustul extrem de delicat și plin al carnii. Un vițel bun trebuie să aibă
o culoare variind de la alb-roz la roz, o granulație fină, textura nu prea moale si o cantitate limitata de
grăsime.
K. Calorii
|
KJ
|
Proteine g
|
Colesterol mg
|
Fier mg
|
Lipidi g
|
Fosfor mg
|
107
|
448
|
20,7
|
71
|
12
|
2,7
|
214
|
Porc
Carnea
de porc este de obicei în roșu-roz, în funcție de rasa, vârsta și partea
anatomică. Consistenta ei este păstoasă, tesatura compacta și foarte fina.
Porcii pot fi împărțiti în două categorii: cei "grei", destinati
pentru producția de mezeluri, precum și cei "lejeri", destinati consumului direct. Trebui să fie
amintiti în cele din urmă: porcii de lapte- o delicatesă reala, în general,
prăjiti într-un cuptor sau pe rotisor atunci când acestia au o greutate de
circa 20-30
K Calorii
|
KJ
|
Proteine g
|
Colesterol mg
|
Fier mg
|
Lipidi g
|
Fosfor mg
|
110
|
459
|
20,2
|
64
|
1.6
|
3.2
|
233
|
Miel
și ied
Mielul
și iedul sunt exemplare de ovine și de caprine care nu au atins încă vârsta de
un an. Carnea lor este de culoare roz variabil și textura foarte fina.
Animalele taiate în primele treizeci de zile de viață sunt numite “de
lapte". Carnea lor este foarte fragedă și gustoasă, dar încă
"imatura".
Miel
K Calorii
|
KJ
|
Proteine g
|
Colesterol mg
|
Fier mg
|
Lipidi g
|
Fosfor mg
|
159
|
666
|
20
|
70
|
1.7
|
.8,8
|
190
|
Ied
K Calorii
|
KJ
|
Proteine g
|
Colesterol mg
|
Fier mg
|
Lipidi g
|
Fosfor mg
|
122
|
510
|
19,2
|
-
|
1
|
5
|
220
|
Curcan
Curcanul este o galinacee provenita din America de
Nord, importata în Europa în secolul al
XVI-lea. Pe piata exista trei tipuri de curcan: lejer de 4-6 kg atunci când
sunt în viu, de greutate medie de 6-10 și grea 12-13 kg. Cele două din
urmă sunt, în general, secționate în bucăți. Un curcan bun cu vârsta cuprinsa
da la cinci la nouă luni, are pielea alba, gâtul nu este prea lung, picioarele
pot varia de la culoarea gri la negru. Carnea
de femela este mult mai valoroasă decât
cea de sex masculin, deoarece este mai
mult gustoasa și frageda: femela curcan este diferită de mascul avand pintenii mai accentuati, “margele”
mai bogate sub cioc și greutatea, mult mai mica.
K. Calorii
|
KJ
|
Proteine g
|
Colesterol mg
|
Fier mg
|
Lipidi g
|
Fosfor mg
|
135
|
564
|
18,2
|
195
|
-
|
6.9
|
-
|
Iepure
In
crescatorie, iepurii sunt sacrificati la
varste cuprinse între șaptezeci și
nouăzeci de zile de viață, cand exemplarele au ajuns la o greutate de
aproximativ 2,5-3 kg, iar cei din
gospodarie sunt crescuti până la patru / șase luni. Caracteristicile
distinctive ale unei carni de iepure buna sunt culoarea alb-roz, în regiunea
anterioară și roz inchis în regiunea
posterioara, gatul si dintii scurti, genunchii mari, picioarele anteriore
flexibile și subțiri. Cei prea mici sunt de obicei insipizi , in timp ce iepurii mai in varsta
au carnea prea dura și fibroasa. Printre cele mai valoroase rase sunt incluse tawny
Burgundia și alb Noua Zeelandă.
K. Calorii
|
KJ
|
Proteine g
|
Colesterol mg
|
Fier mg
|
Lipidi g
|
Fosfor mg
|
118
|
495
|
19,9
|
52
|
1
|
4.3
|
220
|
Pui
Carne
de pui are avantajul de a fi mai ușor de mestecat și digerat, mai ales dacă este gătită într-un
mod simplu (prăjita, la grătar, fiarta). Fragezimea puiului se datorează
structurii fibrelor musculare care au un
diametru de aproximativ 45-48 microni, o cifră mai mică decât cea a cărnii de
vită (73-75 microni), ovine (50-54 microni) și carne de porc (90-92
microni).Carnea alba este mai usor de digerat si, de asemenea, masticabila,
deoarece aceaste are o prezență mai mică de țesut conjunctiv,
K. Calorii
|
KJ
|
Proteine g
|
Colesterol mg
|
Fier mg
|
Lipidi g
|
Fosfor mg
|
171
|
717
|
19
|
93
|
0,6
|
10,6
|
160
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu