2 kg de pulpa (sold) sau spate de porc cu carne si sorici
boabe de ienibahar dupa gust
boabe de piper negru dupa gust
4 catei de usturoi
2 linguri de miere de castane
4 frunze de dafin
1 crenguta de rosmarin
1 crenguta de salvie
1 pahar mic de tuica (facultativ)
Puneti foaia de dafin, boabele de
piper și de ienibahar într-o oală în
care este posibil să se fiarba la abur bucata de carne fara os.
Practicati incizii mici, urmarind
linia mușchiului și bagati in interior catei de usturoi, taiati in felii
subțiri. Injectati, de asemenea, tuica, în cazul în care v-ați decis să o
utilizați.
Legati strâns bucata de carne cu
sfoara de bucatarie.
Pozitionati apoi
în oală, de preferință oala sub presiune, astfel încât sa se coaca la
abur, cu soriciul pus pe parte de jos.
Se gateste o oră
intr-o oala sub presiune, dublu cu oala normală.
Atunci când jambonul nostru este gătit, porniți cuptorul la 200 de
grade si maruntiti restul aromelor.
Dezlegam jambonul, care la acest
moment este deja bine compactat, având grijă să nu deteriorati șoriciul.
Presaram pe șoriciul de la jambon restul de condimente amestecate
cu miere dizolvata in 2 linguri de apă
fierbinte.
Puneti pe o tava de cuptor un pic
din apa in care a fiert jambonul, nu va servi alte tipuri de grăsimi.
Adaugati carnea si puneti în
cuptor, in parta de jos pentru aproximativ 40 de minute.
Asigurați-vă sa intoarceti jambonul cel puțin o dată, stropind cu suc
propriu. Atunci când soriciul este de
culoare aurie, jambonul este gata
Se poate servi cald dar si rece
este delicios. În acest caz, tăiați felii cu un cutit electric
sau lasati sa se raceasca și se
taie jambonul cu un feliator: aveti cu
adevărat ceva interesant de oferit
pentru voi si invitatilor vostri.
Daca va intrebati de ce jambonul nu
este de culoare roz ca la magazin,
răspunsul este: culoarea roz este dată de adăugarea de salnitru, pe care nu l-am folosit in rețetă.
Rezultatul este un jambon la
cuptor, moale, parfumat si gustos .. dar nu roz!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu