TRANDAFIR GALLICA |
Ingrediente:
300 g petale de trandafir,
1 litru de apă,
1-1,5 kg zahăr.
o pastaie de vanilia
lămâie sau sucul de la 1 lămâie
Mod de preparare:
Curățați
petalele de orice insecte, praf sau frunze si spalat. Lasati-le la infuzat timp de 24 de
ore în apă clocotită. Se filtreaza,se storce petalele și se cântăresc: pentru
fiecare kg de produs se adaugă 1 kg de zahăr, dacă doriți să păstrați câteva
luni sau 1.5 kg, dacă doriți să păstrați pentru aproximativ un an. În acest moment,
puneti totul din nou pe aragaz și se aduce la fierbere cu flacara mica. Se lasă
să fiarbă aproximativ 15 minute.
Important: siropul nu trebuie sa se coaca, și trebuie să se ajungă la
temperature dorita în cel mai scurt timp posibil. Adăugați sucul de la o lamaie (sau puneti lamaia bine spalat
si taiat in patru la infuzat cu petalele) si seminte de vanilia. Este bine să imbuteliati siropul fierbinte pentru o mai bună conservare
a produsului pregatit.De fapt, fără a utiliza conservanți artificiali, există
riscul sa prinda "flori"de mucecaie.
Odată siropul de trandafiri a fost o prezență constantă în bucătăria
genoveza, în special în Valle Scrivia s-a raspandit cultivarea pe scară largă a trandafirilor pentru sirop, care au fost prezenti nu numai
în grădini și livezi, dar și în parcurile vilelor
și mănăstirilor, apreciati pentru proprietatile lor medicinale.
Siropul de trandafiri este legat de
lucrurile din trecut, amintirile vechi,
plăcerile rafinate ale trecutului cum ar
fi sticle elegante, cu etichete scrise de mână, care au fost cu mândrie pastrate
în cămară.
Recoltă are loc între sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie. De dimineață,
la primaora se culeg trandafirii, momentul în care dețin cel mai mult parfum.
Cele mai bune soiuri utilizate pentru producția de sirop sunt trandafir Rugosa, originar din Japonia și
Manciuria, Muscosa ca pare să fi
provenit de la o variatie genetica de centifolia și se caracterizează printr-un
număr mare de tepi mici, care dau un aspect
neobisnuit de placut și Gallica, deja prezent în grădinile grecesti și romane.
Acestea sunt toate soiuri vechi, cu flori foarte parfumate și, prin urmare,
foarte potrivite nu numai pentru producția de sirop, dar, de asemenea, pentru
gemuri și lichioruri. Si petalele sunt, de asemenea, cerute de patiserie.
Siropul de petale de trandafir are o culoare și un miros puternic.
Acesta poate fi folosit pentru a aromatiza băuturile și alimentele: diluat în apă rece, cu
adăugarea de câteva picături de suc de lămâie, acesta devine o băutură
răcoritoare, adaugat la un pahar de vin alb rece sau la un cocktail de fructe,
este un aperitiv delicat. Este gustos, chiar și în ceai fierbinte. Potrivit in
sorbetti si la inghetata cu arome delicate
(cum ar fi crema, lămâie, piersici ...) sau pentru a aromatiza smântână
coapta(panna cotta), iaurt și clătite.
Siropul de trandafir este un produs antic
și delicat, nu conține conservanți sau coloranți. În cursul unui an, suferă
transformări de culoare și parfum.
Este recomandat să-l țineti departe
de lumina si caldura, mai ales după deschidere ar trebui să fie păstrat în
frigider, pentru că întunericul și recoarea contribuie mult pentru a încetini
procesul natural de transformare.
TRANDAFIR RUGOSA |
TRANDAFIR MUSCOSA |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu