Încă mulți oameni isi imagineaza că vanilie și vanilină (sau vanilină / etil vanilină), sunt același lucru, dar în realitate între cele două "substanțe", există o diferență semnificativă. Aroma de vanilina este o sinteză obținuta chimic din partea unor fracțiuni de petrol sau reziduuri de celuloză (mai precis, de la lignina conținuta în apa reziduală de la fabricile de hârtie), în timp ce vanilia este o orhidee de origine mexicană.
De ce atunci cele două "substanțe" sunt frecvent folosite în același preparat pentru a da un gust "similar" (sau pseudosimilar)?
Pur și simplu pentru că vanilina este una dintre substanțele cele mai aromate prezente în vanilia naturală și cea mai responsabila pentru aroma sa (în principal acestea sunt cristale microscopice care se formează pe suprafata betelor de vanilie).
Deci, de ce să nu folosim vanilina (care,in final, este mult mai ieftina)?
Faptul că vanilia conține prin natura sa vanilină nu este suficient pentru a defini identitatea acestor două "produse", deoarece vanilia naturală conține, în plus față de vanilină, mai mult de 250 substanțe aromatice, iar această diferență remarcabilă determină ca folosind vanilie sau vanilină rezultatul final nu este niciodata acelasi. În plus, faptul că vanilina artificială este obținuta prin sinteză chimică este necesar ca acesta din urmă sa se faca avand mare atentie, eliminând orice tip de substanta chimica utilizata pentru producerea acesteia (cum ar fi solvent toluenul). Ceea ce poate părea evident dar de fapt, nu este. De exemplu: pe 27 aprilie 2010, un mare lot de vanilie sintentica provenient din Norvegia a fost retras de pe piata pentru pericolul de contaminare cu toluen. Și despre faptul că aproximativ jumătate din vanillina din lume vine din China. In acest caz, standardul de calitate este calitativ identic celui din Europa .... ??
De asemenea, de multe ori nu este vanilina, si mai degrabă etil vanilină, o molecula absenta în natură și aproximativ de 3-4 ori mai puternica decat vanilină. Pare inofensiva, dar este clasificata ca fiind iritanta pentru piele prin inhalare, nociva în caz de înghițire și foarte inflamanta pentru ochi!
Toate informaţiile citite pe acesta pagina de blog ar trebui să fie luate în considerare doar orientativ.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu